FOTO Spectacolul unic Dunarii la poalele unei celebre cetati antice. Peisajele superbe din jurul carierelor de calcar

FOTO Spectacolul unic Dunarii la poalele unei celebre cetati antice. Peisajele superbe din jurul carierelor de calcar

Cu 253 kilometri inainte de varsarea in Marea Neagra, la Sulina, Dunarea se scalda imprejurul carierelor de calcar de la Harsova. Orasul se afla la 85 kilometri de Constanta, la 100 kilometri de Tulcea, la 100 kilometri de Braila si la 60 kilometri de Slobozia. Cu spiritul lor practic, romanii si-au dat seama inca de la inceput de importanta strategica a acestor locuri si, in vremea lui Traian sau poate mai devreme, a fost durata din piatra si caramida o puternica cetate fortificata, pe locul in care va fi existat mai inainte cea getica, cunoscuta sub numele de Carsium - in prezent orasul Harsova", arata istoricii din Harsova.

acum 36 luni (10 May 2018)

Cu 253 kilometri inainte de varsarea in Marea Neagra, la Sulina, Dunarea se scalda imprejurul carierelor de calcar de la Harsova.

"Canaralele sunt situate in aval de actualul port Harsova, pe malul drept al fluviului Dunare, acolo unde suvitele de apa ale fluviului incep sa se impleteasca pentru scurt timp.

Canaralele Harsovei reprezinta vechi cariere de calcar de un aspect peisagistic unic pe teritoriul judetului. Aspectul peisagistic este dublat de cel istoric, deoarece in amonte se afla zona arheologica a cetatii romano-bizantine, fostul castru militar Carsium, construit de romani prin secolul al II-lea al erei noastre", relateaza oamenii locului pe site-ul Primariei Harsova.

Harsova este asezat pe malul drept al fluviului Dunarea, la 10 kilometri de confluenta Dunarii cu bratul Borcea. Orasul se afla la 85 kilometri de Constanta, la 100 kilometri de Tulcea, la 100 kilometri de Braila si la 60 kilometri de Slobozia.

Ce spun istoricii

"Putine sunt locurile din Dobrogea - acest tinut incarcat de istorie - care sa prezinte o dezvoltare istorica continua, din neolitic si pana in prezent, cum intalnim la Harsova. Cel mai bine reprezentate sunt culturile neolitice care se deruleaza aproape didactic in straturile tell-ului de la Harsova si care reprezinta unul dintre cele mai importante centre arheologice specifice acestei perioade, nu numai din Dobrogea, ci si din tara.

Desi nu la fel de bine reprezentate, culturile materiale apartinand epocii metalelor isi fac prezenta in perimetrul orasului Harsova prin citeva vestigii arheologice (unelte, arme, morminte) fiind suficiente in sustinerea ipotezei unei continuitati neintrerupte pe aceasta vatra.

Intemeierea cetatilor grecesti pe malul vestic al Pontului Euxim avea sa influenteze pozitiv dezvoltarea economico - sociala a getilor din Dobrogea prin permanentul contact ce a faci... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro