FOTO Secretele unei placinte cu care o gospodina din Bistrita Nasaud i-a cucerit pe straini

FOTO Secretele unei placinte cu care o gospodina din Bistrita Nasaud i-a cucerit pe straini

Si o iesit bine, atat de bine ca toata lumea o face amu`", ne explica Maria Andone, care la cei 70 de ani ai sai face aceasta reteta de cateva decenii bune. Pentru "placinta de la Runc" aveti nevoie cam de un sfert de kilogram de aluat, 500 de grame de branza sarata de vaci, un pumn de branza de oaie, un cub de drojdie si 4 oua.

acum 110 luni (29 Dec 2014)

Nu exista sarbatoare in Runcu Salvei, o comuna pitoreasca din Bistrita-Nasaud fara "placinta de la Runc". Primarul Achidim Pavelea se lauda cu faimoasa placinta la toate targurile si o ofera tuturor strainilor care calca in localitatea pastorita de el.

Mai mult, primarul a transformat placinta cu branza sarata cu aspect de cozonac ce a reusit sa bucure papilele gustative ale strainilor din mai toata Europa in marca inregistrata in adevaratul sens al cuvantului, inregistrand-o la OSIM. Stiu ca o facut o pasca cum se face la noi la Pasti si i-o ramas niste branza si putin aluat si s-o gandit sa o puna in aluat chiar daca era putin, sa vada ce-o iesi. Si o iesit bine, atat de bine ca toata lumea o face amu`", ne explica Maria Andone, care la cei 70 de ani ai sai face aceasta reteta de cateva decenii bune.

Floarea a murit in urma cu 10 ani, pe cand avea 90 de ani, insa a apucat sa transmita mai departe secretele "placintei de la Runc". Reteta originala perfectionata de tanti Floarea nu a fost modificata deloc de catre cele care au mostenit-o.

Desi mai toate femeile trecute de prima tinerete din Runcu Salvei stiu sa faca aceasta placinta, la niciuna nu ii iese ca doamnei Maria Andone. In prag de sarbatori, doamna Maria, care a fost si ea "socacita" la nunti si cumetrii cum a fost si inventatoarea retetei, se vede nevoita sa faca peste 10 astfel de placinte, pentru toti membrii familiei sale.

Doamna Maria face aceasta reteta de cateva decenii (Foto: Bianca Sara)

A invatat-o si pe fiica sa cum se face, insa tot placinta doamnei Maria iese mai buna.

Pentru "placinta de la Runc" aveti nevoie cam de un sfert de kilogram de aluat, 500 de grame de branza sarata de vaci, un pumn de branza de oaie, un cub de drojdie si 4 oua. Secretul ii sa lasi sa dospeasca si branza, se pune drojdie si in branza nu numa` in aluat.

La fiecare sarbatoare, zeci de astfel ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro