FOTO Secretele Palatului Guvernatorului de la Apulum. Ce minunatii ascunde situl arheologic unicat in Romania

FOTO Secretele Palatului Guvernatorului de la Apulum. Ce minunatii ascunde situl arheologic unicat in Romania

"Este un complex unicat in Dacia romana, care are elemente arhitectonice bine pastrate, a carui punere in valoare ar insemna un mare castig pentru localnici si turisti", spune cu convingere Viorica Rusu-Bolindet, specialistul responsabil de situl "Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum", situat in Alba Iulia, pe str. Salvarea de la distrugerea totala a vestigiilor pastrate din Palatul guvernatorului, situate pe terenul unde urma sa fie construit blocul respectiv, s-a datorat conjugarii eforturilor specialistilor Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice de la Bucuresti, celor de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si a celor de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia. Cladire descoperita de Adalbert Cserni/Sursa foto: Proiectul "Memoria Urbis", finantat de catre Primaria Municipiului Alba Iulia Dupa o pauza de patru ani, cand cercetarea arheologica nu a mai fost finantata, sapaturile arheologice au fost reluate in anul 2007 cu voluntari si s-au concentrat pe laturile de sud si est ale rezervatiei arheologice. Palatul dispunea si de alte cladiri sau incaperi cu destinatii diverse: camere de primire, birouri administrative, arhiva, o basilica, diferite lacasuri de cult, scholae, sali de baie, hambare, grajduri si alte anexe.

acum 78 luni (10 Oct 2017)

"Este un complex unicat in Dacia romana, care are elemente arhitectonice bine pastrate, a carui punere in valoare ar insemna un mare castig pentru localnici si turisti", spune cu convingere Viorica Rusu-Bolindet, specialistul responsabil de situl "Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum", situat in Alba Iulia, pe str.

Apulum, oras cu statut special

"Intr-un oras cu traditie arheologica si istorica de prima mana, cum este Alba Iulia, existenta unui edificiu complex de epoca romana, cum pare sa fie, dupa denumire, Palatul guvernatorului Daciei romane, aproape ca nu reprezinta nimic uimitor", argumenteaza expertul.

Ce a reprezentat de fapt anticul Apulum (n.a.

Descoperirea Palatului

O parte importanta din Palat a fost dezvelita prin sapaturile lui Adalbert Cserni, primul custode si director al Muzeului din Alba Iulia, intre 1888 si 1908.

Cercetari realizate de Adalbert Cserni/Sursa foto: Proiectul "Memoria Urbis", finantat de catre Primaria Municipiului Alba Iulia

Planul cladirilor dezvelite, despre care acesta credea ca sunt marile bai ale Apulum-ului, a prins viata si intr-o frumoasa macheta ce poate fi vazuta si astazi in expozitia Muzeul National al Unirii. In aceeasi zona, la nord-vest de ruinele descoperite de Adalbert Cserni, in anul 1943, Ion Berciu a dezvelit o alta cladire de mari proportii, situata pe actuala strada Octavian Goga.

Macheta realizata de Adalbert Cserni, expusa la Muzeul Unirii

Reluarea cercetarilor

In 1992 au fost distruse importante vestigii de epoca romana, apartinand fostului Palat al Guvernatorului: cladiri care aveau podele pavate cu marmura si mozaicuri, dotate cu instalatii de incalzire. Aceasta actiune s-a datorat unei firme de constructii care intentiona ridicarea unui bloc de locuinte, motiv pentru ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro