FOTO Secretele painii lui Pitis: un produs delicios, facut manual, dupa o reteta de acum 100 de ani
O paine de un kilogram costa 5 lei si Bogdan spera ca acum, dupa ce a obtinut atestatul de produs traditional, ca isi va face si mai cunoscut produsul pe piata, urmand sa mearga cu el la targuri si expozitii in tara, acolo unde ii creste valoarea Totodata, brutarul spera sa intre cu painea sa si in magazine si deja se intereseaza sa-si diversifice activitatea cu ajutorul unui proiect cu fonduri europene.
La Marasesti, in cel mai sarac oras din Vrancea, un tanar intreprinzator incearca sa se impuna pe piata cu o un produs cu care deja si-a cucerit prietenii.
Il cheama Bogdan Tuchilus, are 41 de ani si de doi ani face cea mai buna paine din zona, dupa cum se exprima specialistii.
Secretele meseriei de brutar le-a invatat de la bunicii sai, care la randul lor faceau paine dupa reteta unui brutar celebru in epoca, acum un secol. Era o paine impletita facuta doar cu faina, apa, sare si drojdie si o cumparau pana si soldatii germani care se aflau pe front aici", ne spune Bogdan Tuchilus.
Bogdan ne-a marturisit ca in casa la el nu s-a cumparat paine din comert niciodata, iar de doi ani aceasta indeletnicire a transformat-o in meserie, de pe urma careia castiga bani.
Produsul pe care il face l-a denumit "Painea lui Pitis-paine impletita la vatra", dupa numele celui care o producea acum un secol, iar recent a obtinut atestatul de produs traditional, primul din Vrancea din acest domeniu. Pe langa ingredientele pe care le-am amintit, eu framant aluatul la covata, nu pun nici un fel de aditivi, dupa doua ore de stat la dospit ma apuc de modelat painea, o pun la cuptor. Folosesc doar lemne de fag, asa cum facea si Pitis si cred ca acesta este secretul pentru care mi se spune ca painea e atat de buna", ne spune tanarul brutar.
"Ma trezesc de la ora 4 dimineata sa framant aluatul si dupa pranz toata treaba e gata si painea vanduta.
Faina pe care o foloseste in procesul de productie este obtinuta din graul pe care il cultiva pe terenurile familiei, pe care il macina la o moara din Focsani.
O paine de un kilogram costa 5 lei si Bogdan spera ca acum, dupa ce a obtinut atestatul de produs traditional, ca isi va face si mai cunoscut produsul pe piata, urmand sa mearga cu el la targuri si expozitii in tara, acolo unde ii crest... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro