FOTO Secretele cozonacului perfect: faina de calitate, grasime suficienta, framantare cu mana

FOTO Secretele cozonacului perfect: faina de calitate, grasime suficienta, framantare cu mana

Gospodinele pricepute in coacerea cozonacilor si specialistii cofetari sunt de acord ca exista cozonacul perfect, care poate fi obtinut din ingrediente obisnuite, daca se respecta toti pasii din reteta si daca se acorda atentia cuvenita timpului de dospire si coacerii. Reteta de cozonac Pentru doi cozonaci pufosi cu nuca si cacao se foloseste : un kilogram de faina, 5 oua, 300-400 g zahar, jumatate de pachet de unt cu 80% grasime, 5 linguri de ulei, 200 ml lapte, 300-400 ml lapte sau apa calda, 400 g nuca , patru linguri de cacao , coaja de la o lamaie, o fiola de esenta de rom , 42 de grame de drojdie cruda sau 1 plic drojdie uscata si zahar vanilat.

acum 59 luni (2 Apr 2015)

Gospodinele pricepute in coacerea cozonacilor si specialistii cofetari sunt de acord ca exista cozonacul perfect, care poate fi obtinut din ingrediente obisnuite, daca se respecta toti pasii din reteta si daca se acorda atentia cuvenita timpului de dospire si coacerii. Obtinerea unui cozonac de foarte buna calitate depinde de foarte multi factori : aspectul exterior, aspectul pe sectiune, mirosul si gustul. Trebuie respectati toti parametri tehnologici cu foarte multa atentie" sustine Tincuta Stefan, inginer de industrie elimentara de specialitate. Gospodinele care fac de ani de zile cozonaci dupa retete transmise din generatie in generatie si adaptate dupa gust spun ca pentu obtinerea unui cozonac perfect sunt importante atat ingredientele, cat si tehnica de lucru. In plus, buna dispozitie si increderea ca produsul finit va fi unul de buna calitate sunt, de asemenea, importante. "Important este sa ai faina buna, drojdie buna si mult dispozitie, tot ce faci sa faci cu drag , cu placere si cu incredere ca va iesi bine. Am o retete pe care o fac de cand m-am apucat sa fac cozonaci si pe aia o mentin.Secretul sa fie caldura, drojdia buna si sa fii linistit, sa fii calm sa faci cu convingere ca iese bine", spune Marin Mihaela, castigatoarea locul I la concursul de cozonaci organizat de Primaria Alexandria. "Eu fac de peste 20 de ani cozonacul am o reteta proprie si niciodata nu am dat gres.Faina trebuie sa fie de calitate si drojdie de calitate. Il face foarte fraged si mai pun niste lapte sana", spune Oana Angela, o gospodina din Alexandria Mitul framantatului Unele gospodine sustin mitul potrivit caruia un cozonac nu are cum sa iasa bun daca nu este batut bine, altele spun ca se poate obtine un cozonac perfect si cu o framantare obisnuita, cu mana. Deci nu se bate, se framanta cu mainile si la terminare se adauga grasimea si se framanta pana se ridica coca de pe copaie. In momentul acela sunt sigura ca e gata framantat", explica Oana Angela Munca laborioasa Pentru cel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro