FOTO Secretele cetatii Jdioara, detinuta de importanti regi maghiari si comiti de Timis: ce a mai ramas din constructie

FOTO Secretele cetatii Jdioara, detinuta de importanti regi maghiari si comiti de Timis: ce a mai ramas din constructie

Arheologul Adrian Bejan, fost sef de catedra la Facultatea de Istorie de la Universitatea de Vest, a facut cercetari la cetatea Jdioara in anul 1978. Fiind un bastion de aparare al Regatului Maghiar, existau trei siruri de cetati de aparare: pe linia Dunarii, pe linia Timisului si Muresului (cum este si Jdioara), si cetatile interioare, din zonele de campie.

acum 91 luni (19 Apr 2016)

Cetatea Jdioara este una din locurile pline de insemnatate istorica, data insa uitarii.

Cetatea Jdioara a fost ridicata in 1320 de regii maghiari, ca cetate de aparare. A tinut de banul Severinului, mai apoi de comitii de Timis. In 1387, la dorinta regelui Sigismund, Stefan Losoczi a cucerit cetatea de la cei care se luptau pentru putere in interiorul statului feudal maghiar.

"E o fortificatie medievala de undeva de la sfarsitul secolului al XIII-lea, inceputul secolului al IV-lea, nu era foarte mare, avea 40/25 de metri. Este distrusa definitiv odata cu tratatul de pace de la 1699, prin care se hotareste demolarea cetatilor din Banat. Cetatea de la Jdioara este dinamitata pana in 1701. Intra in starea de ruina pana astazi", a declarat Leopold Ciobotariu, de la Muzeul Banatului din Timisoara.

Arheologul Adrian Bejan, fost sef de catedra la Facultatea de Istorie de la Universitatea de Vest, a facut cercetari la cetatea Jdioara in anul 1978.

"Banatul a fost mereu o zona de limita intre lumea crestina si cea otomana. Fiind un bastion de aparare al Regatului Maghiar, existau trei siruri de cetati de aparare: pe linia Dunarii, pe linia Timisului si Muresului (cum este si Jdioara), si cetatile interioare, din zonele de campie. Jdioara a fost obiect de schimb intre cei care se luptau pentru conducere in statul feudal maghiar. Interesat este ca aici a fost scaun de judecata. Cetatea ar trebui cat de cat reconditionata si consolidata", a spus Adrian Bejan.

Se spune ca cetatea a fost atacata si de ostenii lui Mihai Viteazul, condusi de Baba Novac. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro