FOTO Secretele bazei militare interzise din muntii Hunedoarei - scutul antiaerian care apara tara de americani cu rachete sovietice in Razboiul Rece
De mai bine de un deceniu, zeci de cladiri din unitatea militara de la Vadu Dobrii stau parasite, impreuna cu buncarele unde in caz de alerta erau adapostite masinile si tehnica militara, cu zonele de antrenament pentru miile de recruti care au ajuns de-a lungul timpului aici. Zeci de cladiri militare parasite Fosta unitate militara de la Vadu Dobrii are o suprafata de peste 265.000 de metri patrati, pe care mai exista in prezent peste 40 de cladiri, majoritatea degradate si sigilate. Potrivit istoricului hunedorean Dorin Petresc, in situatia primirii ordinului de lansare, viteza de reactie a rachetistilor hunedoreni arata ca acestia erau in stare sa doboare o tinta aeriana, aflata pana la 30.000 de metri altitudine, "in orice conditii de timp, anotimp", in cel mult sase minute de la darea alarmei.
Mai putin de zece familii traiesc in prezent in Vadu Dobrii. Satul depopulat din Muntii Poiana Ruscai se afla la circa 60 de kilometri de municipiul Hunedoara, la capatul unui drum de pamant, aproape inaccesibil. Va disparea in curand, cred oamenii, chiar daca in jurul lui au functionat doua obiective importante: o mina de fier si o unitate de artilerie si rachete antiaeriane. Cei care ajung insa la locul fostului divizion de foc din Vadu Dobrii mai pot vedea ruinele unei asezari militare impresionante, infiintate pe munte, un loc menit sa apere zonele industriale si orasele Hunedoarei de atacurile aeriene. Obiectivul ascuns de pe munte
Ultimii zece kilometri din drumul spre fosta unitate militara de artilerie antiaeriana si rachete pornesc din Lunca Cernii de Sus si reprezinta un urcus continuu. Drumul de pamant era suficient de bun pentru ca pe el sa ajunga in unitate transporturile de recruti si de tehnica militara, tunurile si rachetele grele. De cativa ani, a devenit aproape impracticabil, din cauza "brazdelor" lasate de rotile tractoarelor si ale TAF-urilor de lemne. Padurile de pe crestele muntilor si din jurul fostului divizion de rachete dispar treptat, lasand descoperita vechea unitate secreta.
Drumul forestier, cu rang de drum judetean, traverseaza mai multe locuri in care sa vad urmele defrisarilor, cateva curti transformate in depozite de lemne si ajunge pe culmea de unde se deschid panoramele Muntilor Poiana Ruscai, a Masivului Retezat si a Muntelui Mic. De pe creasta cea mai inalta, fosta unitate de rachete inca nu devine vizibila, in schimb se vad casele, multe nelocuite, din Vadu Dobrii, si reteaua de drumuri prin care erau legate satele din Padurenime. Fosta unitate este ascunsa intr-o padure a carei dimensiuni au fost reduse treptat de taietorii de lemne. Dincolo de perdelele de brazi, o poarta ruginita ii intampina pe cei care vor sa viziteze vechea unitate.
Si ele sun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro