FOTO Satele de romani din Serbia sunt sub ape. La Grabovica, 150 de locuinte au fost inundate

FOTO Satele de romani din Serbia sunt sub ape. La Grabovica, 150 de locuinte au fost inundate

Situatia cea mai grava este in satul Grabovita, unde 150 de locuinte sunt sub apa. Oamenii sunt complet izolati, dupa ce doua poduri de pe un drum national au fost rupte de sovoaie, in cele cinci sate, Tekija, Grabovica, Kamenica Mare, Liubicevac si Porvarsca, ajungandu-se decat cu barca pe Dunare.

acum 68 luni (23 Sep 2014)

Situatia cea mai grava este in satul Grabovita, unde 150 de locuinte sunt sub apa. Sute de oameni dorm de o saptamana pe unde apuca, pentru ca nu se pot intoarce acasa.

"A venit o apa mare si bine ca a venit ziua, ca altfel, era multa lume inecata. Sunt case multe in care lumea nu se va mai putea intoarce niciodata", spune un localnic.

Oamenii sunt complet izolati, dupa ce doua poduri de pe un drum national au fost rupte de sovoaie, in cele cinci sate, Tekija, Grabovica, Kamenica Mare, Liubicevac si Porvarsca, ajungandu-se decat cu barca pe Dunare. Nu au apa potabila, nu au medicamente, iar cu mancarea abia se ajung.

Autoritatile sarbe au nevoie in primul rand de pompe de mare capacitate pentru evacuarea apei, care pana acum nu au ajuns in zonele afectate. Inima satului este inecata, casele sunt toate in apa, animalele sunt inecate, care n-au mai putut fi scose din inundatii. In satul Grabovica locuiesc intre 500 si 600 de persoane, care sunt oameni in varsta. De aceea trimitem apeluri catre toate tarile si tarii noastre mama, Romania, cat poate sa ne ajute. Cea mai mare problema este cu pompele care sa scoata apa din lac, sa o suca in Dunare. Pompele care sunt acum acolo, au capacitate foarte mica, nu functioneaza cum trebuie", a spus Tihan Matasarevic, presedintele Asociatiei pentru Traditia si Cultura Rumanilor "Dunarea", din Kladovo.

Autoritatile spun ca un dig care trebuia sa-i apere de apele Dunarii i-a nenorocit pentru ca toata apa scursa de pe versanti s-a oprit in el in loc sa se scurga in fluviu. Suntem mult mai jos decat Dunarea si apa cand a venit de pe versanti s-a tras in sat. Avem pompe care trag apa din sat in Dunare, dar pompele s-au stricat, pentru ca a intrat apa si in ele.

Citeste si:

Circulatia spre Belgrad, prin localitatea Tekia, a fost reluata joi dupa-amiaza

Serbia, Croatia si Bosnia-Hert... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro