FOTO Sat-fantoma revitalizat de fostii localnici. "Ne trage pamantul aici"

FOTO Sat-fantoma revitalizat de fostii localnici.

Sotii Hoara au fost primii care si-au restaurat vechea locuinta pentru a avea o casa de vacanta, un loc unde sa evadeze in weekend-uri. Probleme cu actele Multi incearca acum sa redobandeasca terenurile detinute de familie sau de stamosii lor. Un teren de un hectar costa la Nadas in jur de 20.000 de euro. Drumul de la Herneacova la Nadas este la fel de dificil ca acum 50 de ani.

acum 31 luni (17 Sep 2017)

Fostii locuitori din zona nu au putut insa sa-si uite radacinile. Mai intai a fost initiativa sotilor Mircea si Lenuta Hoara, care au inceput sa organizeze din nou ruga satului, care se tine la inceputul lunii iunie. Au fost ani in care au venit si o mie de persoane la ruga tinuta in jurul ruinei bisericii ortodoxe.

Sotii Hoara au fost primii care si-au restaurat vechea locuinta pentru a avea o casa de vacanta, un loc unde sa evadeze in weekend-uri. Astazi sunt deja peste zece familii care si-au construit case in Nadas.

"Ne trage pamantul"

Maria Serban este una dintre persoanele care au revenit in zona. Noi am plecat din Nadas in 1956, cand, dupa o ploaie foarte mare, casele din vale au fost inundate", a spus Maria Serban.

"Verisoara mea si sotul ei au fost primii care au revenit.

"Ne trage ceva, ne trage pamantul"

Din biserica ortodoxa din Nadas, construita in 1898, au mai ramas doar ruinele. S-a reactivat Chilia Nadas care apartine de Herneacova, iar preot este Vasile Suciu.

"Incepe sa pulseze viata la Nadas. Sunt 15-20 de familii, care vin macar o data pe saptamana aici. Vrem sa consolidam zidurile, sa nu se darame. Avem cam 20.000 de lei din donatii. Am avea nevoie de 15.000 de euro, dar mai avem promisiuni. Pe viitor vrem sa facem o bisericuta mica, un altar de vara", a declarat Suciu.

S-a reinfintat Parohia Nadas Din biserica ortodoxa din Nadas, construita in 1898, au mai ramas doar ruinele. S-a reactivat Chilia Nadas care apartine de Herneacova, iar preot este Vasile Suciu. "Incepe sa pulseze viata la Nadas. Sunt 15-20 de familii, care vin macar o data pe saptamana aici. Vrem sa consolidam zidurile, sa nu se darame. Avem cam 20.000 de lei din donatii. Am avea nevoie de 15.000 de euro, dar mai avem promisiuni. Pe viitor vrem sa facem o bisericuta mica, un altar de vara", a declara... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro