FOTO Romanul care a traversat Pacificul pe o nava cu panze: "Cei mai apropiati erau pe statia orbitala"
In 2005 a terminat Facultatea de Automatizari si Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucuresti si, imediat dupa absolvire, n-a avut dileme existentiale de rezolvat sabatic, ci s-a angajat la o firma romanesca de software. Desi poate ca va asteptati la un lup de mare barbos si trecut de prima tinerete, "dictatorul" navei a fost un capitan atipic: o tanara englezoaica, pe nume Nikki Henderson, in varsta de numai 24 de ani, dar cu o experinta mare in marinarie. Timpul este divizat in doua carturi de zi de cate 6 ore, intre 8.00 si 20.00 (ceea ce inseamna ca trudesti pe punte fie intre 8.00 si 14.00, fie intre 14.00 si 18.00), dar si trei carturi de noapte de cate 4 ore. Sau sa prinzi "cartul cainelui", de la 24.00 la 4.00 si apoi sa intri iar de cart, de la 8.00, vreme de 6 ore. Tot timpul e ceva de facut si, de regula, e ceva complicat: timona , supraveghere de trafic, completarea jurnalului de bord, schimbatul velelor (una are peste 150 de kilograme), repararea lor si a echipamentelor care se strica (si se strica!), manevrarea vinciurilor si, nu in ultimul rand, curatenia vasului (incluzand baia si santina). A fost fascinat mereu de limitele fizice ale corpului uman, de capacitatea de a le depasi, de a intelege ce sta de fapt in spatele acestor limite.
Inginerului roman Adrian Rendiuc (38 de ani) nu-i place rutina. Nascut in anul 1980 in Botosani, intr-o familie de ingineri, el si-a dorit de la bun inceput sa faca lucruri deosebite. In 2005 a terminat Facultatea de Automatizari si Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucuresti si, imediat dupa absolvire, n-a avut dileme existentiale de rezolvat sabatic, ci s-a angajat la o firma romanesca de software. Apoi, timp de un an, a lucrat ca inginer in Belgia, la Sony NSCE, iar in 2008 a revenit in Romania, ca Software Project Manager la Renault Technologie.
In 2010 a revenit la primul lui angajator din tara pentru ca in 2012 sa-si ia inima in dinti si sa ia calea Germaniei, ca inginer si apoi sef al unui birou independent de consultanta in domeniul software pentru industria auto, aflat in zona Karlsruhe. O meserie complicata, avangardista si, cu siguranta, productatoare de multe satisfactii atat pentru el, cat si pentru clienti. Provocarea lui Jules Verne
Dincolo de faptul ca este foarte pasionat si foarte priceput in meseria lui, Adrian Rendiuc iubeste foarte mult natura, miscarea si, nu in ultimul rand, aventura. Ne-a marturisit ca ii plac oceanele, Delta Dunarii si muntele, deopotriva, si ca pana acum a incercat sa exploateze la maximum timpul pe care l-a avut la dispozitie, chiar daca, din cate spune, "in epoca aceasta, daca ziua ar avea 48 de ore, probabil am avea timp sa le facem pe toate". Probabil de atunci s-a nascut pasiunea mea pentru navigatie, o pasiune ce a ramas totusi latenta pana acum trei ani, cand am descoperit programa de formare a RYA - Royal Yachting Association -, o programa in care telul final este examenul de Yachtmaster Ocean.
Adrian Rendiuc (dreapta) si Sir Robin Knox-Johnson FOTO Colectia personala
Conditiile de baza pentru a putea intra in testele preliminare ale examenului final amintit sunt, insa, ca solicitantul sa aiba la activ cate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro