FOTO Romania lucrului prost facut: robotul somer. Cum sa abandonezi chirurgia viitorului dupa o investitie de milioane de euro
Solutia pe care o vede de Constantea - de refinantare a programului de chirurige robotica de catre minister - este impartasita de medicul Ioan Coman, medic urolog de la spitalul Clujana, cel care din martie, impreuna cu echipa sa, opereaza la o clinica privata din Brasov cu un alt robot Da Vinci: "Relansarea programului national de finantare a activitatii robotice ar fi modalitatea cea mai fireasca pentru reluarea activitatii robotice in toate centrele din Cluj, Timisoara si Bucuresti unde exista aceasta aparatura". Potrivit medicului Coman, din ce in ce mai multe centre din SUA si Europa de Vest gasesc resurse la 2-3 de ani de la achizitia primului robot Da Vinci ca sa mai cumpere astfel de aparate. Planurile de dezvoltare presupun de asemenea instruirea tinerilor urologi, chirurgi si ginecologi, formarea de noi generatii de specialisti in chirurgia robotica, tineri care sa fie astfel motivati sa ramana in Romania si sa faca performanta in acest domeniu de viitor", a declarat managerul spitalului privat brasovean. Mai puteti citi: Romania lucrului prost facut: liceul modernizat si apoi abandonat Cladirea fostului liceu de Alimentatie Publica si Turism de la Uzina II, din Brasov, a fost lasata de izbeliste in anul 2011, dupa ce mai multe licee au fost comasate si aici nu s-au mai tinut cursuri.
Da Vinci, un robot chirurgical performant, sta degeaba in sala de operatii la Spitalul Municipal Clujana. E si vedeta de televiziune: o astfel de minunatie a aparut in seriale deja celebre "Doctor House" si "Anatomia lui Grey".
Masinaria usureaza munca medicului, functioneaza foarte bine in spatii mici, pacientul se recupeaza mai repede si pierderile de sange sunt mult mai mici decat la o operatie neasistata de robot. A costat 2 milioane de euro, bani ai Ministerului Sanatatii din taxa de viciu, si cu ajutorul bratelor sale telescopice au fost facute cateva zeci de interventii. Principalele atuuri care fac din robot un instrument dorit de orice chirurg din lume sunt facilitatea executiei tehnice, magnificatia optica, utilizarea instrumentelor articulate care permit disectii de mare precizie chiar si in spatii greu accesibile chirurgului in operatiile clasice sau laparoscopice. Pentru chirurgul operator de la consola robotului Da Vinci confortul este maxim, acesta putand efectua operatii chiar pe durata mai multor ore fara sa oboseasca, farar sa transpire si inlaturand tremurul fiziologic al mainilor. Investitia intr-un robot chirurgical Da Vinci este o investitie in siguranta si precizia actului operator", explica medicul urolog Ioan Coman, care a operat cu doi astfel de roboti, si la Cluj, si la Brasov.
Robotul Da Vinci FOTO Spitalul Clinic Municipal Clujana
Cel mai bun din tara, dar degeaba
"Robotul este de productie americana si este cel mai performant robot cu patru brate din Romania. Ofera o imagine tridimensionala in format HD, iar pe el se poate face si training", preciza, in octombrie 2009, pentru "Adevarul", directorul de atunci al Spitalului Municipal Clujana, medicul Nicolae Constantea, acum presedintele Consiliului de Administratie al unitatii. Doctorii clujeni au explicat atunci modul de functionare: are patru brate telescopice dirijate cu ajutorul unui j... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro