FOTO Romania lucrului prost facut. Cum sa toci milioane pe monumente istorice "modernizate" in mod barbar

FOTO Romania lucrului prost facut. Cum sa toci milioane pe monumente istorice

Se referea la urmatoarele biserici de lemn: "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Ciumarna, "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Poarta Salajului, "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Sanmihaiu Almasului, "Pogorarea Sfantului Duh" din Fildu de Sus, "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Baica, "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Racas si "Sfantul Gheorghe" din Barsa, lacasuri de cult de secol XVII-XVIII, care urmau sa devina mai primitoare cu turistii. Pentru asta, proiectantul - SC Damar Consult Cluj-Napoca SRL - a gandit sapte grupuri sanitare masive, cu geamuri si usi PVC si geamuri termopan, unele ridicate chiar in curtile bisericilor, 600 de metri liniari de alei pavate cu dale, sapte parcari, drumuri de acces in lungime totala de aproape un kilometru si santuri adanci din beton, garduri pe structura metalica si cu baza din beton captusita cu gresie, precum si in cinci lifturi metalice pentru persoanele cu dizabilitati. In ceea ce priveste aleile, specialistul a explicat la momentul respectiv ca pot fi folosite dale din piatra naturala, pe pat de beton, doar cu anumite conditii, printre care "utilizarea de lespezi de piatra de materiale diferite asezate in benzi cu latimi neregulate" si montarea unor grinzi de stejar impregnat in zona treptelor, solutie se intalnita in lucrarile de punere in valoare a monumentelor restaurate.

acum 29 luni (22 Jun 2017)

Un proiect cu finantare europeana care ar trebui sa ii atraga pe turisti in judetul Salaj si sa puna in valoarea patrimoniul cultural local s-a dovedit a aduce o nota de kitch unor monumente istorice. O spun asta specialistii in domeniu, care s-au aratat ingroziti de modul in care cei care au stat in spatele proiectului au inteles sa faciliteze accesul vizitatorilor la sapte dintre cele mai vechi si mai frumoase biserici de lemn din judetul Salaj, toate incluse in Lista monumentelor istorice.

Prin "Circuitul bisericilor de lemn din Salaj", Consiliul Judetean (CJ) Salaj, principalul beneficiar, isi propunea "ca aceste valori culturale sa ramana, sa fie cunoscute celor care apreciaza asa ceva din tara si din regiune, dar si din strainatate, sa creem conditii de acces mai bun, de informare mai buna si sa le introducem intr-un circuit pentru ca este vorba de sapte biserici".

Se referea la urmatoarele biserici de lemn: "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Ciumarna, "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Poarta Salajului, "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Sanmihaiu Almasului, "Pogorarea Sfantului Duh" din Fildu de Sus, "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Baica, "Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril" din Racas si "Sfantul Gheorghe" din Barsa, lacasuri de cult de secol XVII-XVIII, care urmau sa devina mai primitoare cu turistii.

Pentru asta, proiectantul - SC Damar Consult Cluj-Napoca SRL - a gandit sapte grupuri sanitare masive, cu geamuri si usi PVC si geamuri termopan, unele ridicate chiar in curtile bisericilor, 600 de metri liniari de alei pavate cu dale, sapte parcari, drumuri de acces in lungime totala de aproape un kilometru si santuri adanci din beton, garduri pe structura metalica si cu baza din beton captusita cu gresie, precum si in cinci lifturi metalice pentru persoanele cu dizabilitati. Lucrarile au costat 6 milioane de lei, dintre care 4,2 de la Uniunea Europeana, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro