FOTO Romani cu care ne mandrim. Stefan W. Hell se numara printre laureatii premiului Nobel pentru chimie

FOTO Romani cu care ne mandrim. Stefan W. Hell se numara printre laureatii premiului Nobel pentru chimie

Tatal lui era subinginer la fabrica de lemn de la Pancota, iar mama a fost invatatoare de limba germana", a declarat Katarina Renz, care a fost si vecina cu familia Hell. Cu siguranta daca nu plecam in Germania, daca nu as fi avut parte de extraordinara formare profesionala extra-curriculara, daca nu as fi studiat la o universitate de prestigiu, unde sa gasesc oameni care sa ma sustina, daca nu as fi avut posibilitatile oferite de Institutul Max Plank, nu as fi putut face descoperirea", a declarat Stefan Hell. Hell este, de asemenea, seful departamentului de Nanoscopie Optica al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizica a Universitatii din Gottingen si profesor la Facultatea de Fizica a Universitatii din Heidelberg.

acum 97 luni (4 Jan 2015)

Cei trei oameni de stiinta au fost recompensati pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de superrezolutie. Svabul din Banat este al doilea elev de la Liceul "Nikolaus Lenau" din Timisoara castigator al unui premiu Nobel, dupa scriitoarea Herta Muller. Stefan Hell este un fizician si director la Institutul pentru Chimie Biofizica "Max Planck". Laureatii au primit cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adica aproximativ 1,1 milioane de dolari, care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie. Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Localnicii si-l amintesc pe Stefan ca fiind un tanar cuminte, pasionat de invatatura. Localitatea Santana, din judetul Arad, a devenit brusc cunoscuta recent, dupa ce Premiul Nobel pentru Chimie a mers anul trecut la Stefan Hell.

Romania are "meritul" sa-l fi vandut pe Hell, alaturi de alti un sfert de milion de etnici germani. Isi aduce aminte de acest lucru Katarina Renz, unul dintre cei aproximativ 300 de svabi din Santana. "Fiica mea, care si ea traieste in Germania, a fost colega de scoala cu Stefan Hell. Dar nici nu putea sa iasa din el decat un om de calitate avand in vedere cum au fost parintii lui. Tatal lui era subinginer la fabrica de lemn de la Pancota, iar mama a fost invatatoare de limba germana", a declarat Katarina Renz, care a fost si vecina cu familia Hell.

"Stefan Hell a facut scoala gimnaziala I-VIII la Santana. Dirigintele lui era Marta Folmann, iar ca profesor de chimie pe Ioan Klink. Erau doi profesori de exceptie, care si ei au plecat apoi in Germania", ne spune Ana Honiges, director adjunct la Scoala Gimanziala "Sfanta Ana" din localitate. Casa copilariei Stefan Hell a locuit pe actuala strada Rozelor, la numarul 33. Dupa Revolutie, mai exact in 1997, am putut cumpara ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro