FOTO Reportaj printre minunile naturii din Moieciu de Sus, un paradis inca nestiut la marginea Tarii Barsei

FOTO Reportaj printre minunile naturii din Moieciu de Sus, un paradis inca nestiut la marginea Tarii Barsei

Satul cuprindea in 1990 nu mai mult de 70 de case modeste si cam 100 de salasuri pentru fan si vite, insirate cale de zeci de kilometri pe vaile pline de farmec ale paraielor Turcu, Stancioiu, Valea Popii, Bangaleasa si ale zecilor lor de afluenti limpezi si curati ca lacrima de prunc. Este bine sa stiti ca pe traseele amintite, dupa bariere, camparea este interzisa (de fapt, trebuie o autorizatie speciala, greu de obtinut), la fel si facutul focului, asa ca, desi o sa intalniti numerosi turisti pe acolo, nu o sa aveti parte nici de fum de gratare, nici de muzica la maximum si nici de alte "surprize" omniprezente, bunaoara, pe Valea Prahovei. De la Moieciu de Sus si pana la doua obiective intens vizitate de turisti - Cetatea Rasnov si pestera Valea Rasnovului - sunt doar 23 de kilometri si mai putin de 10 kilometri pana in superbele sate Pestera - unde au fost gasite urme de locuire inca din perioada paleolitica si chiar exista o pestera, chiar daca fara veleitati turistice - si Magura - unde s-a filmat prima editie a emisiunii "Serviti, va rog!", de la ProTV. De la Rucar pana la Drumul Carului, soseaua trece prin locuri mirifice (cum ar fi pasul Posada, podul Dambovitei, cetatea Oratia, pasul Giuvala si Sleaul Mandrului), urca pana aproape de 1.300 de metri altitudine, coboara la vreo 600 in Moieciu de Jos (dupa incredibilul Drum al Carului), pentru a urca apoi, iar, la aproape 1.000 de metri, prin Cheile Gradistei si foarte aproape de cea mai noua statiune de schi din Romania: Fundata. Ca sa dam si un exemplu, la jumatatea lunii august, o frumoasa vilisoara din Moieciu de Jos, nou-nouta, cu patru camere (trei duble si una tripla) cu bai proprii si toate utilitatile, veranda superba, bucatarie echipata, gratar, afumatoare, sufragerie cat sa incapa 20 de insi, foisor, teren de sport (handbal, minifotbal, volei, baschet) cu gazon impecabil, acces la rau din curte, se inchiria la cheie cu doar 300-350 de lei pe noapte (in functie de lungimea sejurului).

acum 94 luni (17 Sep 2016)

Pana acum vreo doua decenii, Moieciu de Sus, din comuna Moieciu, judetul Brasov, una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania, era doar un sat de munte izolat, fara sosele, fara nicio facilitate turistica, fara nicio perspectiva pentru cei nici 200 de locuitori ai sai.

Satul cuprindea in 1990 nu mai mult de 70 de case modeste si cam 100 de salasuri pentru fan si vite, insirate cale de zeci de kilometri pe vaile pline de farmec ale paraielor Turcu, Stancioiu, Valea Popii, Bangaleasa si ale zecilor lor de afluenti limpezi si curati ca lacrima de prunc.

De fapt, localitatea se afla in apropiere de una dintre cele mai vechi cai de comunicatie de pe teritoriul romanesc, Rucar-Bran, cunoscuta, se pare, chiar inainte de ocuparea Daciei de catre romani. La pas pe Valea Popii si pe Valea Bangaleasa

Nu se poate sti al cui merit este, poate ca exista un soi de armonie intru salubritate intre localnici si turisti, dar zona Moieciu de Sus este una dintre cele mai curate zone montane pe care le-am intalnit in Romania. Cu totul surprinzator, zecile de paraie care impanzesc zona nu sunt colmatate de bidoane din plastic si pungi de celofan, ca-n alte locuri, ci se bucura doar de dezordinea "arhitecturala" creata de torentii care se abat asupra albiei si despre care localnicii spun ca o fac destul de rar. Poti sa te plimbi cu orele pe zecile de kilometri asfaltati pe Valea Popii sau pe Valea Bangaleasa, prilej cu care poti sa te minunezi de plaiurile ce te duc cu gandul la Apuseni, sa mai gusti cate ceva din fructele zonei sau sa admiri arhitectura sutelor de pensiuni turistice construite mai cu seama in ultimul deceniu. Fie de-a lungul Vaii Bangaleasa (a carei sosea asfaltata se termina chiar la drumul pietruit, interzis masinilor, de la intrarea vestica in Parcul Natural Bucegi), fie de-a lungul Vaii Popii, care serpuieste molcom si tacut, la jumatatea caii dintre Bucegi si Piatra Craiul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro