FOTO "Raiul de pe pamant": ars din temelii de turci, a fost primul asezamant monahal in care n-au avut voie femeile

FOTO

Vestea s-a raspandit cu viteza fulgerului in satele de la poalele Coziei, iar localnicii au plecat in pelerinaj, sa se inchine si sa se roage la moastele sfantului, canonizat intre timp de Biserica Ortodoxa Romana, in 2016, alaturi de Meletie, ziua lor de pomenire fiind cea de 3 septembrie. Iar in interior se regasesc, ca odoare de pret, si cateva icoane vechi aduse de la Athos, de Sava si Teodosie, printre care o copie a Icoanei Maicii Domnului "Axion Estin" de la Manastirea Protaton din Sfantul Munte. De asemenea, exista si un "antimis" - panza pe care se pune in altar painea sfiintita si potirul -, daruit de Manastirea Cozia, in 1809, precum si carti slavonesti de ritualuri tot de la Sfantul Munte. De aici, amatorii de drumetii, mai au de mers cam 4 ore, pe un traseu de munte destul de dificil, unde pe alocuri se merge pe stanca cu ajutorul unor cabluri.

acum 51 luni (2 Apr 2018)

Sub stancile impozante ale Coziei, in judetul Valcea, se afla o biserica de piatra, imprejmuita de chiliile calugarilor. Pana in secolul al XVIII-lea s-a numit Manastirea "Nucet", ulterior i s-a spus "Stanisoara" sau Stanisoara, de la numele unei stane mici de oi care a existat timp de doua decenii pe locurile distruse de turci.

Primul asezamant monahal s-a construit la 1671 de catre pustnicii plecati de la Manastirea Cozia. Legenda locului spune ca sase calugari de la Manastirea Cozia au plecat in pustnicie la inceputul secolului al XVII-lea, sa-si gaseasca linistea pe munte.

Sihastrul Neofit si-a sapat o pestera in partea vestica a Muntelui "Salbaticul", unde a ramas 30 de ani, iar cuviosul Meletie si-a facut pestera in partea de sud a aceluiasi munte, la 1 km de Manastirea Stanisoara, si a locuit acolo timp de patru decenii. Doar duminica sau de sarbatori, cei doi coborau la fratii de la Turnu.

Povestea Izvorului lui Meletie si a minunilor infaptuite de Neofit Tot legenda spune in urma rugaciunilor fierbinti ale pustnicului Meletie, in fata pesterii sale a izvorat un puternic izvor de apa cunoscut si astazi drept "Izvorul lui Meletie".

Cat despre Neofit, povestile spun ca trupul sau neinsufletit a fost gasit in pestera de un calugar de la Manastirea Cozia care era insarcinat sa le duca de mancare pustnicilor. Numai ca noaptea, si calugarul si staretul de atunci al manastirii, l-au visat pe pustnic, care le cerea sa fie dus inapoi in pestera. A coborat la manastire si si-a recunoscut pacat, iar dupa rugaciuni fierbinti, spuse de catre pacatos, staret si parinti, catre cuviosul Neofit, calugarul si-a revenit.

Vestea s-a raspandit cu viteza fulgerului in satele de la poalele Coziei, iar localnicii au plecat in pelerinaj, sa se inchine si sa se roage la moastele sfantului, canonizat intre timp de Biserica Ortodoxa Romana, in 2016, alaturi de Meletie, ziua lor de pomenire fiind cea de 3 septembrie. Biserica si calugarii, incendiat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro