FOTO Rachetele care au bagat in sperieti localnicii din doua sate din Moldova. Cum au ajuns politistii sa cerceteze un tun antigrindina

FOTO Rachetele care au bagat in sperieti localnicii din doua sate din Moldova. Cum au ajuns politistii sa cerceteze un tun antigrindina

La sfarsitul saptamanii trecute, norii s-au adunat de-asupra satului insa "rachetele" trase de tunul din livada din satul Sisteni (Cioretesti , spun localnicii, i-au alungat din nou. Unda se propaga cu viteza sunetului pana la inaltimi de 15.000 metri, in norii de deasupra, determinand o disrupere a fazei de crestere a particulelor de grindina. Sistemul este activat la intervale scurte de ordinul a patru-sapte secunde inainte ca furtuna sa se apropie de amplasamentul tunului pana in momentul in care a trecut de zona protejata.

acum 50 luni (22 Jun 2015)

La sfarsitul saptamanii trecute, norii s-au adunat de-asupra satului insa "rachetele" trase de tunul din livada din satul Sisteni (Cioretesti , spun localnicii, i-au alungat din nou.

"Dau cu rachete de doua-trei luni de zile. Tot din cauza asta au alungat si furtuna de aseara, de doar a burnitat un pic", spune Mitica Cretu, care ajuta un vecin la reparatul unui gard, discutand intens impreuna cu acesta "problema cu rachetele".

Dar in Codaesti aceasta este convingerea generala, iar subiectul, asa cum spune vanzatoarea de la unul dintre magazine este dezbatut de dimineata pana seara. Dupa ploaia ratata, de vineri, peste 30 de tarani au mers la Primarie si au amenintat ca blocheaza drumul Iasi-Vaslui daca tunul nu va fi oprit. Primarul a chemat reprezentantii firmei SC Horticult SRL, a omului afaceri iesean Horatiu Titu, si i-a pus sa semneze un angajament ca nu vor mai da drumul tunului timp de 72 de ore.

"Acest tun am inteles ca are o raza de peste 70 de kilometri si ar trebui sa aiba un regim special, dar ei il folosesc cand vor. Momentan rezolvat partial problema, pentru ca au semnat un proces verbal ca nu ii mai dau drumul 72 de ore", a declarat Gheorhe Gurzun, primarul comunei Ciortesti.

Politistii au cercetat tunul cu rachete

In urma revoltei satenilor, doi politisti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase ai Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Iasi s-au deplasat in zona pentru a cerceta instalatia care alunga ploaia.

Cum actioneaza tunul antigrindina

Tunul antigrindina modern este un generator de unde de soc, care sunt trimise spre norii in care se formeaza grindina. Prin trecerea brusca a acestui amestec prin partea strangulata a masinii pana in con, se produce o unda de soc, care poate fi perceputa ca un suierat puternic. Unda se propaga cu viteza sunetului pana la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro