FOTO Premiera: rasele de caini Ciobanescul Mioritic si cel Carpatin, recunoscute la nivel international

FOTO Premiera: rasele de caini Ciobanescul Mioritic si cel Carpatin, recunoscute la nivel international

Dupa multi ani de lupta a crescatoriilor de Ciobanesc Mioritic si Ciobanesc Carpatin, care au cuprins de de la studii de genetica, diplomatie, pana la participari la concursuri si expozitii, tara noastra se afla in fata unei premiere. Este vorba de Ciobanescul de Bucovina, care are cinci ani de provizorat pe plan international, in timp ce Ciobanescul Corb este recunoscut doar la nivel national. Pentru a primi titlul de Campion International de Frumusete, cainele trebuie sa fi obtinut patru titluri CACIB in trei tari diferite, de la trei arbitri diferiti intr-un an", a explicat Munteanu. Ciobanescu e la moda Ciobanestii romanesti sunt din ce in ce mai apreciati si de oamenii care traiesc in mediul urban si rural, fiind crescuti pentru paza, sau chiar ca animale de companie, datorita temperamentului echilibrat si devotamentul aratat stapanilor.

acum 74 luni (25 Jan 2015)

Dupa multi ani de lupta a crescatoriilor de Ciobanesc Mioritic si Ciobanesc Carpatin, care au cuprins de de la studii de genetica, diplomatie, pana la participari la concursuri si expozitii, tara noastra se afla in fata unei premiere. Cele doua rase de caini romanesti urmeaza sa fie omologate definitiv. Ele se afla intr-un provizorat, de zece ani, pe listele Federatiei Chinologice Internationale (FCI).

Alte doua rase romanesti vor mai avea de asteptat. Este vorba de Ciobanescul de Bucovina, care are cinci ani de provizorat pe plan international, in timp ce Ciobanescul Corb este recunoscut doar la nivel national. Vestea buna este ca vor fi recunoscute definitiv de cel mai important organism pe mondial. In ceea ce priveste Ciobanescu de Bucovina, mai trebuie sa asteptam inca cinci ani, apoi vom mai vedea. Pentru acesta se mai lucreaza la documentatie", a declarat reputatul arbitru international Petre Munteanu, care face parte din comisia de omologare a raselor nationale. Asta dupa ce in 2004 a fost respinsa recunoasterea Ciobanestilor Romanesti ca rase distincte de catre Comitetul General.

Penultimul hop de la Timisoara

Omologarea oficiala a celor doua rase de ciobanesti, Mioritic si Carpatin, va avea loc in luna iunie, la Milano. Doi reprezentanti ai Federatiei Internationale Chinologice, din Ungaria si Franta, au venit la Expozitia chinologica din capitala Banatului, sa dea unda verde pentru participarea la evenimentul de la Milano.

Cei mai importanti crescatori de ciobanesti au venit la Timisoara, cu cele mai reusite animale, pentru a "lua ochii" strainilor si a demonstra ce comoara are tara noastra. Niciodata nu am avut o rasa de caine recunoscuta definitiv la nivel mondial. Puteam sa participam la concursuri internationale, numai ca nu puteam castiga titluri CACIB (Certificate de Aptitudine in Campionat International de Frumusete). Pentru a primi titlul de Campion International de Frumusete, cainele trebuie s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro