FOTO Premianta din ghetou are sansa la o copilarie fericita. Ajutor din tara si din strainatate pentru fetita cu IQ 120, care invata printre gandaci

Sensibilizati de povestea Ralucai Galateanu (11 ani), din Barlad, judetul Vaslui, publicata in "Weekend Adevarul" la sfarsitul lunii septembrie, zeci de persoane cu suflet mare i-au oferit fetei sume de bani, rechizite si chiar un laptop. Raluca se bucura de rechizite din abundenta, de dulciurile primite, de apa care curge la robinet (pentru prima data de cand s-a nascut), de primul ei computer si, in egala masura, de telefoanele de incurajare pe care le primeste de la romanii plecati peste Ocean sau in tari din Europa. Maria Negru, bunica sa care o creste de la varsta de 1 an si jumatate, mai are in grija un nepot, pe Cosmin, fiul abandonat de cealalta fiica a ei, un adolescent de 15 ani cu retard sever.

acum 58 luni (18 Oct 2014)

Sensibilizati de povestea Ralucai Galateanu (11 ani), din Barlad, judetul Vaslui, publicata in "Weekend Adevarul" la sfarsitul lunii septembrie, zeci de persoane cu suflet mare i-au oferit fetei sume de bani, rechizite si chiar un laptop.

Premianta la scoala, copila cu ochi albastri radiaza de fericire de circa trei saptamani. Raluca se bucura de rechizite din abundenta, de dulciurile primite, de apa care curge la robinet (pentru prima data de cand s-a nascut), de primul ei computer si, in egala masura, de telefoanele de incurajare pe care le primeste de la romanii plecati peste Ocean sau in tari din Europa. De atunci, viata premiantei inzestrate de natura cu o inteligenta peste medie a inceput sa se schimbe. Chiar daca traieste in aceeasi locuinta modesta si beneficiaza in continuare de serviciile Centrului de Zi din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 din Barlad, riscurile ca acest copil sa se piarda din cauza problemelor financiare si a traiului la limita de jos s-au diminuat.

Apartamentul in care locuieste, alaturi de bunica sa, de verisorul sau cu retard si de concubinul bunicii sale, a intrat in curatenie generala. Din banii oferiti de oamenii impresionati de situatia lor, au cumparat gresie, faianta si var pentru a renova baia si bucataria. Vreau sa schimb si usa la bucatarie, sa varuiesc peste tot", spune optimista Maria Negru (55 de ani), bunica fetei care are rezultate excelente la scoala.

Rebransati la reteaua de apa si canalizare

Ingrid Langaschek, o tanara din Barlad care detine in oras o mica librarie, a facut primul gest fata de Raluca, chiar in ziua publicarii reportajului. I-a oferit un ghiozdan plin cu rechizitele de care avea atata nevoie si i-a promis ca va repeta gestul ori de cate ori va avea nevoie.

Raluca, alaturi de bunica sa, facandu-si temele in micuta sufragerie a familiei FOTO Sabina Ghiorghe

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro