FOTO Povestea unui loc altfel din Bucuresti: Palatul Vechiturilor, depozitul de amintiri cu iz nemtesc

FOTO Povestea unui loc altfel din Bucuresti: Palatul Vechiturilor, depozitul de amintiri cu iz nemtesc

La doi pasi de statia de metrou Piata Muncii, la parterul unui bloc de pe aglomerata sosea Mihai Bravu din Capitala, se afla Palatul Vechiturilor. "O radiografie a societatii" La Palatul Vechiturilor se gasesc de toate: telefoane, ceasuri, bibelouri, casete, masini de scris, masini de cusut, aparate de radio, calimari cu cerneala si alte mii de lucruri, fiecare cu povestea lui si fiecare trezind nostalgie. In aceeasi incapere, pe un birou vechi din lemn, se afla obiectul de suflet al proprietarului: un microscop performant cu lentile de cea mai buna calitate, care, de curand, a fost scos la vanzare cu 600 de lei. Langa colectia de carti se afla o alta comoara din Palatul Vechiturilor: mii de viniluri aranjate in cutii de carton, pe care sunt scrise genurile muzicale din care fac parte melodiile de pe discuri. Sticle de lapte si sifoane - pentru nostalgici, pendula de pardoseala - pentru amatorii de arta "Noi ne axam pe ideea de redistribuire, de reciclare.

acum 84 luni (16 May 2015)

La doi pasi de statia de metrou Piata Muncii, la parterul unui bloc de pe aglomerata sosea Mihai Bravu din Capitala, se afla Palatul Vechiturilor. Este un concept unic in Romania, implementat de bucuresteanul Dan Georgescu (45 de ani), care are la baza principiul: oricine are obiecte vechi pe-acasa, dar de care nu mai are nevoie, le poate vinde aici.

Dupa usa ingusta de la intrare, se deschide o alta lume: mii de obiecte vechi, dar foarte bine intretinute, iti fac cu ochiul de pe rafturile amenajate in doua camere de apartament. Machete de avioane, celebrele sticle de lapte sau de sifoane, scaune vechi, carti si jucarii isi asteapta cumparatorii intr-o atmosfera unica. Pe fundal se aud melodii vechi de pe un vinil care se invarteste incet intr-un pick-up la fel de vechi.

"Noi ne axam pe ideea de redistribuire, de reciclare. In functie de marimea obiectului, de locul in care va fi asezat si de durata, percepem un tarif", explica Dan Georgescu (foto dreapta).

Aceste tarife sunt afisate chiar la intrarea in magazin, langa un cosulet vechi in care sunt amestecate zeci de perechi de cercei. Preturile percepute incep de la 4 lei, dar pot ajunge pana la 170 de lei pentru obiectele mai mari de un metru, care sunt expuse in magazin pentru o luna.

De cele mai multe ori, povesteste proprietarul, pretul cu care va fi scos la vanzare un produs este stabilit chiar de el, dupa o calibrare a celui propus de persoana care vine sa lase obiecte la Palatul Vechiturilor.

Idee importata din Germania

Povestea Palatului Vechiturilor a inceput in 2013, cand Dan Georgescu a pus punct carierei de corporatist si a decis sa-si deschida afacerea lui. Asa a inceput sa-si schiteze in minte fel de fel de scenarii. Apoi am fost in Berlin ca sa vad care e piata de profil (n.r. Eu nu sunt un colectionar de vechituri, dar treaba asta este sarea si piperul unui concept", marturi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro