FOTO Povestea nestiuta a Anei Aslan, romanca din Braila care a revolutionat lumea cu secretele tineretii

FOTO Povestea nestiuta a Anei Aslan, romanca din Braila care a revolutionat lumea cu secretele tineretii

Doua nume de referinta ale Brailei a adapostit aceasta casa construita in secolul XIX, fapt consemnat in cele doua placi memoriale pe care le poarta pe frontispiciu. Intr-unul dintre apartamente locuiesc eu, in altul sora mea, iar celalalt este locuit de o familie care l-a cumparat de la noi in urma cu cativa ani", ne-a spus Nicolae Dobre. Ana Aslan - de la adolescenta rebela la savantul care a luptat impotriva imbatranirii Pe numele sau complet Ana Vasilichia Aslan, viitoarea mare personalitate s-a nascut la Braila, la 1 ianuarie 1897. Produsul a fost brevetat in 30 de tari si a adus faima Romaniei si Institutului de Geriatrie condus de Ana Aslan.

acum 71 luni (22 Oct 2014)

Doua nume de referinta ale Brailei a adapostit aceasta casa construita in secolul XIX, fapt consemnat in cele doua placi memoriale pe care le poarta pe frontispiciu. Pe o latura se afla placa de marmura dedicata lui Constantin Hepites, initiatorul primei farmacopei (manual de farmacie) din Tara Romaneasca, care a trait in perioada 1804 - 1890. Pe o alta latura se afla placa memoriala dedicata Anei Aslan (1897 - 1988), cea care a intemeiat primul institut de geriatrie din lume.

Despre transformarea imobilului unde au locuit cei doi intr-o casa memoriala care sa le fie dedicata nu poate fi vorba, dupa cum recunoaste primarul Brailei, Aurel Simionescu. "Din cate stiu, imobilul respectiv este proprietate privata si nu avem cu sa intervenim noi pentru amenajarea unei astfel de case memoriale. Campiniu, a fost renovata cu fonduri europene si are toate atributele pentru amenajarea unei mici expozitii dedicate Anei Aslan. Nu stiu exact daca spatiul reabilitat cu fonduri europene poate primi o astfel de destinatie, dar am sa ma interesez", promite primarul Aurel Simionescu.

In momentul de fata, Muzeul Brailei are in colectie mai multe obiecte personale ale Anei Aslan. Este vorba despre obiecte de arta decorativa, piese arheologice, medalii, plachete, distinctii.

Imobilul este proprietate privata

In ceea ce priveste imobilul unde au locuit cele doua nume de referinta ale medicinei si farmaceuticii romanesti, acesta adaposteste in prezent trei familii. "Nu stiu daca a cumparat-o de la cineva din familia Anei Aslan. Intr-unul dintre apartamente locuiesc eu, in altul sora mea, iar celalalt este locuit de o familie care l-a cumparat de la noi in urma cu cativa ani", ne-a spus Nicolae Dobre.

Acesta afirma ca imobilul nu are probleme, in ceea ce priveste structura de rezistenta. Interiorul arata foarte bine, nici nu se cunoaste ca este o cladire atat de batrana. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro