FOTO Povestea eroilor din Jimbolia care s-au luptat cu flacarile si dezastrele naturale inca din 1875

FOTO Povestea eroilor din Jimbolia care s-au luptat cu flacarile si dezastrele naturale inca din 1875

Muzeul detine obiecte si dotari specifice formatiilor voluntare de pompieri din Banat, in perioada anilor 1880 - 1970, care au apartinut Formatiei Civile de pompieri a orasului Jimbolia, precum si numeroase tablouri, fotografii, documente specifice, diplome si trofee obtinute de pompierii voluntari la concursurile profesionale. Nerespectarea exilulului si ajutorul dat unui grup de crestini, il va costa viata, el fiind de catre romani taiat de viu in bucati, dupa care a fost legat de o piatra de moara si aruncat in raul Enns.

acum 96 luni (2 Dec 2014)

Muzeul pompierilor "Florian" din Jimbolia a fost infiintat la initiativa Asociatiei Pompierilor Civili Florian cu sprijinul Primariei Jimbolia si a Muzeului Banatului din Timisoara pentru a ilustra nobila activitate a pompierilor voluntari care luptau impotriva incendiilor.

Prima formatiune de pompieri de la Jimbolia a fost infiintata in anul 1875, cu 70 de membri si zece muzicanti.

Muzeul detine obiecte si dotari specifice formatiilor voluntare de pompieri din Banat, in perioada anilor 1880 - 1970, care au apartinut Formatiei Civile de pompieri a orasului Jimbolia, precum si numeroase tablouri, fotografii, documente specifice, diplome si trofee obtinute de pompierii voluntari la concursurile profesionale.

Una dintre vedetele expozitiei este o masina de pompieri produsa in Cehoslovacia, in anul 1952.

O alta piesa de baza este pompa cu tractiune hipo. La fel de valoroasa este si motopompa Rosenbauer (1935).

Acum, pompierii dispun de o autospeciala Roman, noua, achizitionata printr-un proiect finantat de Uniunea Europeana (prin Phare).

In muzeu se gasesc numeroase obiecte folosite de pompieri din Jimbolia de-a lungul timpului: trompeta de apel, sabia parade comandant, ambele din 1880, uniforme si echipamente de mai bine de un secol. Felinare (1880), coifuri de parada si interventii (1880), precum si drapel si esarfa de parada (1902) sau albume de formatie.

Sfantul Florian (protectorul pompierilor) a fost cetatean roman si a murit ca martir la 4 mai 304 in Lauriacum (azi Lorch in Austria).

Nerespectarea exilulului si ajutorul dat unui grup de crestini, il va costa viata, el fiind de catre romani taiat de viu in bucati, dupa care a fost legat de o piatra de moara si aruncat in raul Enns. Florian, sfant in calendarul catolic, este sarbatorit de Biserica Romano-Catolica la 4 mai. Florian este si patronul orasului Jimbolia si ocrotitor ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro