FOTO Povestea caselor cu "ochi" din Sibiu. Cum a aparut unul din cele mai faimoase simboluri ale orasului

FOTO Povestea caselor cu

"Ei de fapt creeaza inca un element de frumusete a orasului, care atrage turistic, tocmai de aceea ne intereseaza foarte mult salvarea si mentinerea acestor ochi in fata unui val de mansardari, este una dintre conditiile noastre ca acesti ochi sa nu dispara si sa fie mentinuti pe sarpante, este o conditie a noastra sine qua non pentru a se pastra acest farmec local.

acum 88 luni (11 Jun 2015)

Daca ajungeti in centrul Sibiului sau in cartierele vechi, cu siguranta veti indrepta obiectivul aparatului de fotografiat spre ferestrele din acoperisurile vechi, de un farmec aparte, unice in Romania. Sute de "ochi" vegheaza din toate directiile viata vechiului burg medieval, reprezentand una din principalele atractii ale orasului din inima Transilvaniei. Aceasta este o metoda de deschidere si de amenajare de goluri in acoperisurile Sibiului pentru ventilare si pentru aerisirea acoperisurilor, casele fiind folosite in acea vreme ca depozite, de la mancare pana al obiecte vechi. Din ce spun specialistii arhitecti, acesti "ochi" sunt niste ventilari de tip baroc din secolul al XIX-lea, nu sunt foarte vechi. Probabil ca a fost solutia de amenajare a unui constructor sibian, pentru ca o gasim foarte larg raspandita in Sibiu si in jurul Sibiului", spune Razvan Pop, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National din Sibiu Prin forma lor, au creat aceasta imagine a "ochilor" Sibiului care te urmaresc de oriunde.

"Ei de fapt creeaza inca un element de frumusete a orasului, care atrage turistic, tocmai de aceea ne intereseaza foarte mult salvarea si mentinerea acestor ochi in fata unui val de mansardari, este una dintre conditiile noastre ca acesti ochi sa nu dispara si sa fie mentinuti pe sarpante, este o conditie a noastra sine qua non pentru a se pastra acest farmec local. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro