FOTO "Portretele teatrelor". Zece dintre cele mai frumoase teatre de opera din lume

FOTO

Palatul Ateneului Roman a fost ridicat cu bani dintr-o subscriptie publica, in urma organizarii unei loterii nationale (500.000 de bilete in valoare de un leu), ca urmare a apelului adresat cetatenilor de naturalistul Constantin Esarcu (1836-1898), fondatorul Societatii Ateneul Roman, Sloganul acestui apel a fost "Dati un leu pentru Ateneu!" Palais Garnier este un reper al intrarii nordice a Bulevardului Operei (Avenue de l'Opera) din Paris, Franta, construit la ordinul lui Napoleon al III-lea, ca parte a unui plan de mare anvergura de modernizare urbanistica, realizat de catre Baronul Haussmann.

acum 75 luni (14 Jan 2018)

Ateneul Roman a fost construit intre 1886 si 1888, fiind realizat intr-o combinatie de stil neoclasic cu stil eclectic. Arhitectul care s-a ocupat de proiect a fost francezul Albert Galleron, dupa cercetarile stiintifice si indicatiile lui Alexandru Odobescu, revizuite si completate mai multi specialisti romani (Alexandru Orascu, Ion Mincu, Ion Socolescu, Grigore Cerkez, Cucu Starostescu).

Palatul Ateneului Roman a fost ridicat cu bani dintr-o subscriptie publica, in urma organizarii unei loterii nationale (500.000 de bilete in valoare de un leu), ca urmare a apelului adresat cetatenilor de naturalistul Constantin Esarcu (1836-1898), fondatorul Societatii Ateneul Roman, Sloganul acestui apel a fost "Dati un leu pentru Ateneu!"

Palais Garnier este un reper al intrarii nordice a Bulevardului Operei (Avenue de l'Opera) din Paris, Franta, construit la ordinul lui Napoleon al III-lea, ca parte a unui plan de mare anvergura de modernizare urbanistica, realizat de catre Baronul Haussmann. Proiectul a avut parte de o competitie, castigata de Charles Garnier (1825-1898), un arhitect de 35 ani, pe atunci necunoscut.

Palatul Garnier este considerat una din piesele de valoare arhitecturala deosebita ale vremii sale. Construita in stilul eclectic, este al treisprezecelea teatru care gazduieste Opera din Paris, de la fondarea sa de catre Ludovic al XIV-lea in 1669.

Opera de Monte-Carlo a fost contruita de Garnier incepand cu 1870, la comanda Printului de Monaco Carol al III-lea, fiind deschisa publicului la 25 ianuarie 1879.

Dat fiind ca activitatile culturale in Monaco, lipseau in acea perioada, printul a decis sa includa o sala de concerte ca parte a cazinoului. A fost proiectata de arhitectul Carl Fredrik Adelcrantz, iar de interiorul teatrului s-a ocupat artistul francez Louis Jean Desprez.

Opera Maghiara de Stat a fost proiectata de a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro