FOTO Portretele "Elenelor" din istoria politicii romanesti

FOTO Portretele

Cuza si Doamna Elena - pictura din Biserica Domneasca de la Ruginoasa Principesa Elena a Romaniei, sotia Principelui Carol, viitorul Rege Carol II, a fost marginalizata de sotul ei, acesta avand o legatura de notorietate cu o alta purtatoare a numelui Elena, Elena Lupescu. Elena Udrea a tinut prima pagina a ziarelor si prim-planul televiziunilor de stiri, unde se vorbea in permanenta de tinutele sale, bijuterii, accesorii, multe evaluate la mii si zeci de mii de euro, in contextul austeritatii impuse de guvern, mai mult decat de realizarile avute ca ministru.

acum 106 luni (9 Feb 2015)

>

Se cuvine sa incepem cu epoca moderna. Elena Doamna, sotia domnitorului Alexandru Ioan Cuza este practic prima sotie care poata fi incadrata ca "Prima doamna" a Romaniei.

Descendenta a boierilor Rosetti, s-a casatorit cu omul politic, militarul de cariera Alexandru Ioan Cuza, devenit la 24 ianuarie 1859, primul domnitor al Romaniei. A tolerat aventurile sotului sau, i-a acceptat legatura cu Maria Obrenovici, a fost de acord ca sotul ei sa adopte cei doi copii avuti de domnitor cu aceasta. Cuza si Doamna Elena - pictura din Biserica Domneasca de la Ruginoasa

Principesa Elena a Romaniei, sotia Principelui Carol, viitorul Rege Carol II, a fost marginalizata de sotul ei, acesta avand o legatura de notorietate cu o alta purtatoare a numelui Elena, Elena Lupescu. Regina Elena, principesa de origine greaca, a fost cunoscuta ca Regina Mama, ea ajutandu-si fiul, pe Regele Mihai I, in exercitarea atributiilor de protocol si reprezentare.

"Regina Mama" alaturi de Carol II

Elena Lupescu a fost prototipul femeii dominatoare din camarila existenta in jurul Regelui Carol II. De numele ei au fost legate numeroase scandaluri de coruptie, abuzuri, interventii neloiale, care au umbrit domnia Regelui Carol II, considerata de multi, in ciuda acestor derapaje, o domnie plina de realizari, mai ales in plan cultural, umbrite de parbusirea Romaniei Mari, in tragica vara a anului 1940.

Elena Lupescu si Carol II

Elena Ceausescu a fost sotia lui Nicolae Ceausescu. O femeie puternica, dominatoare a ajuns numarul 2 in ierarhia comunista, indemnandu-si sotul sa accentueze cultul personalitatii acestuia, dar si pe al ei, ca "savanta", "mama a natiunii", ocupand intre altele, portofoliul Educatiei si fiind prim-vice-prim-ministru al Guvernului. Si-a creat, ca si Elena Lupescu, o retea de influenta, filtrand toate contactele si deciziile lui Nicolae Ceausescu.

Sotii Ceausescu

Elena Basescu, fata fost... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro