FOTO Plaja Sulina, un colt salbatic de natura distrus de om. Investitia de sapte milioane de lei este parasita

Investitia, in valoare de 7.144.201,13 lei, realizata cu toate acordurile necesare, a fost oprita de Uniunea Europeana, intrucat la studiul nu a luat in calcul impactul pe care constructiile il pot avea asupra unor plante care traiesc doar in zona deltaica, cum ar fi o specie de garofita protejata la nivel european. Aici s-au construit sase casute unde urmau sa se comercializeze articole de plaja, doua locuri de joaca pentru copii, o scena din lemn si doua pontoane in lungime de 50 de metri.

acum 66 luni (25 Nov 2014)

Investitia, in valoare de 7.144.201,13 lei, realizata cu toate acordurile necesare, a fost oprita de Uniunea Europeana, intrucat la studiul nu a luat in calcul impactul pe care constructiile il pot avea asupra unor plante care traiesc doar in zona deltaica, cum ar fi o specie de garofita protejata la nivel european.

De asemenea, pe plaja Sulina se intalneste volbura de nisip, o specie care poate fi gasita doar la Sulina, Sfantu Gheorghe si Vadu. Pe langa plante, pot fi afectate si dunele, o forma de relief intalnita doar in Delta Dunarii. Aici s-au construit sase casute unde urmau sa se comercializeze articole de plaja, doua locuri de joaca pentru copii, o scena din lemn si doua pontoane in lungime de 50 de metri. Proiectul mai prevede si amenajarea unui punct de prim ajutor si a unui drum de acces spre plaja.

Initial, proiectul prevedea si construirea unor terenuri de tenis, bazin de inot, discoteci in aer liber, la care insa s-a renuntat intrucat s-a opus Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" (ARBDD). 1826/06.07.2012, suprafata de teren de 3,5 hectare pe care s-a realizat investitia a fost inchiriata de SC ASPL Sulina SRL societatii C&C Investitii si Consultanta SRL. 90 din data de 31.08.2009, cu respectarea unor conditii impuse, se arata in raspunsul primit de la ARBDD. Pentru acest proiect, Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement si autoritatle romane au obligatia de a informa trimestrial Comisia Europeana in legatura cu progresele inregistrate in ceea ce priveste implementarea solutiei de conformitate privind cartarea habitatelor.

Un nou studiu

Consiliul Judetean Tulcea, beneficiarul proiectului, care a contribuit cu suma de 100.000 de lei la realizarea investitiei, a demarat in acest an realizarea unui studiu de impact, dupa cerintele Uniunii Europene. Studiul care a fost realizat de Institutul National de Cercetare Dezvvoltare "Delta Dunarii" a costat 162.822,96 lei. Dupa ce el va fi analiz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro