FOTO Placido Domingo, despre Cazinoul din Constanta: "Aceasta comoara rara este in pericol de a fi pierduta"

FOTO Placido Domingo, despre Cazinoul din Constanta:

Anuntul a fost facut joi, 15 martie, la Haga, Luxemburg, de Europa Nostra, principala organizatie de patrimoniu din Europa, si de Institutul Bancii Europene de Investitii. "In lunile urmatoare, experti din partea Europa Nostra si a Institutului Bancii Europene de Investitii, alaturi de alti parteneri si de nominalizatori, vor vizita cele 7 situri selectate si se vor intalni cu decidentii-cheie. Placido Domingo: "Este nevoie de sprijin european pentru salvarea acestor comori" Europa Nostra este condusa de celebrul tenor spaniol Placido Domingo, care a catalogat Cazinoul din Constanta si celelalte 6 situri de pe lista finala ca fiind comori rare pentru care comunitatile locale au nevoie de sprijin european. Pana la rezolvarea demersului, Primaria Constanta a dat asigurari ca va conserva monumentul, care este serios degradat si afectat, in plus, de intemperii, de climatul specific de la Constanta (rugina provocata de aerul sarat, bataia constanta a valurilor etc). GALERIE FOTO CU CAZINOUL IN STAREA ACTUALA Cazinoul din Constanta Foto Marian Sterea Exista deci temerea ca atunci cand va fi organizata, conform legii, o noua licitatie publica pentru atribuirea lucrarilor de reabilitare, aceasta va fi previzibil contestata de perdanti, conform retetei de pana acum. Care au fost cele 12 finaliste Cele mai periclitate 7 situri in 2018 au fost selectate de conducerea Europa Nostra dintre cele 12 situri alese de o comisie de specialisti in istorie, arheologie, arhitectura, conservare, analiza de proiect si finante.

acum 57 luni (16 Mar 2018)

Anuntul a fost facut joi, 15 martie, la Haga, Luxemburg, de Europa Nostra, principala organizatie de patrimoniu din Europa, si de Institutul Bancii Europene de Investitii. Cazinoul din Constanta, Romania (nominalizat de Asociatia ARCHE);

Expertii au constatat ca aceste comori ale patrimoniului cultural european sunt in mare pericol, unele din cauza neglijentei sau a dezvoltarii inadecvate, altele - din cauza lipsei de expertize sau resurse.

"In lunile urmatoare, experti din partea Europa Nostra si a Institutului Bancii Europene de Investitii, alaturi de alti parteneri si de nominalizatori, vor vizita cele 7 situri selectate si se vor intalni cu decidentii-cheie.

Echipele pluridisciplinare vor oferi recomandari tehnice, vor identifica posibile surse de finantare si vor mobiliza sprijin pentru salvarea acestor repere culturale. Pana la finalul anului, specialistii vor formula planuri fezabile de actiuni pentru siturile listate", explica Asociatia ARCHE, ONG-ul din Bucuresti care a reusit acest demers pentru Cazinoul din Constanta.

Placido Domingo: "Este nevoie de sprijin european pentru salvarea acestor comori"

Europa Nostra este condusa de celebrul tenor spaniol Placido Domingo, care a catalogat Cazinoul din Constanta si celelalte 6 situri de pe lista finala ca fiind comori rare pentru care comunitatile locale au nevoie de sprijin european.

"Aceasta noua lista a Celor mai periclitate 7 cuprinde comori rare ale patrimoniului cultural european, in pericol de a fi pierdute. Fac, asadar, apel catre partile interesate, atat publice, cat si private, de la nivel local, regional, national si european, sa isi uneasca fortele pentru a asigura un viitor viabil pentru aceste situri", a aratat maestrul Placido Domingo, presedintele Europa Nostra.

La randul sau, Francisco de Paula Coelho, decanul Institutului Bancii Europene de Investi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro