FOTO Pilotul de supersonic care a evitat o catastrofa in Timisoara cu pretul propriei vieti

Avion MiG 21-C, asemanator cu supersonicul cu care s-a prabusit pilotul timisorean "Un ardelean a venit aici ca sa fie cinstit de tot Banatul pentru daruirea sa" La initiativa comandorului Valentin Carra, Asociatia Aviatorilor Timisoara, impreuna cu Biserica Ortodoxa Parohia Freidorf, cu sprijinul Statului Major General, a Mitropoliei Banatului, Statului Major al Fortelor Aeriene, Brigazii 18 Infanterie, Bazei 71 Aviatie si Escadrilei 712 Elicoptere Giarmata, a comemorat 40 de ani de la tragicul eveniment, prin dezvelirea unei placi comemorative pe troita din fata bisericii din Freidorf.

acum 79 luni (16 Mar 2015)

In 4 iulie 1974, Stefan Hencz nu implinise inca 23 de ani. Era un tanar pilot militar pe supersonic la Regimentului 93 Aviatie de Vanatoare de la Giarmata. In acea zi de 4 iulie, Stefan Hencz a decolat cu un MIG 21 C pentru obisnuitul zbor de antrenament. Inca de la inceput a avut o problema tehnica la avion, care avea sa ii fie fatala.

"A avut nesansa ca la decuplarea fortajlui sa se produca o defectiune, care a facut sa scada puterea motorului si implicit sa se reduca viteza de zbor, avionul devenind aproape nepilotabil. Cu ultimele resurse de viteza, Stefan a incercat sa conduca avionul in afara zonei locuite a cartierului Freidorf din sudul Timisoarei.

Stefan Hencz (al doilea din dreapta) la Buzau, in 1971

Acesta avea sa fie cea mai mare catastrofa aeriana din Timisoara de dupa razboi.

Inainte sa cada, a trecut pe langa poligonul militar unde un grup de soldati se aflau la tragere.

Avion MiG 21-C, asemanator cu supersonicul cu care s-a prabusit pilotul timisorean

"Un ardelean a venit aici ca sa fie cinstit de tot Banatul pentru daruirea sa"

La initiativa comandorului Valentin Carra, Asociatia Aviatorilor Timisoara, impreuna cu Biserica Ortodoxa Parohia Freidorf, cu sprijinul Statului Major General, a Mitropoliei Banatului, Statului Major al Fortelor Aeriene, Brigazii 18 Infanterie, Bazei 71 Aviatie si Escadrilei 712 Elicoptere Giarmata, a comemorat 40 de ani de la tragicul eveniment, prin dezvelirea unei placi comemorative pe troita din fata bisericii din Freidorf.

"Un ardelean a venit aici ca sa fie cinstit de tot Banatul pentru daruirea sa. In lume traim vesnic prin ceea ce daruim ei, iar cei care au daruit totul, chiar pe ei insisi, merita aceasta onoare de a fi pomeniti din generatie in generatie, asa nu vor muri niciodata, nici eroii nici sfintii pentru ca vor fi vesnic vii in mintea si in suflete... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro