FOTO Pierre Loti, dragostea platonica a Reginei Elisabeta. Fotografii-document cu prima regina a Romaniei

FOTO Pierre Loti, dragostea platonica a Reginei Elisabeta. Fotografii-document cu prima regina a Romaniei

Ba chiar Loti a fost atacat de catre adversarii din breasla din cauza aceasta: in aprilie 1892, dupa discrursul lui Pierre Loti la primirea in Academia Franceza, Edmond de Goncourt il critica fara mila - "valet al reginelor Romaniei si al publicatiei Revue Nouvelle, facut academician gratie laturii muieresti a talentului sau, erectiilor sentimentalo-platonice din cartile lui, adoratiilor romantice si pios-tampite pentru alde Sarah Bernhardt, Juliette Adam, reginele Romaniei, in sfarsit, pentru tot septelul feminin aflat in luminile rampei".

acum 37 luni (18 Sep 2016)

Regina Elisabeta a ajuns in Bucuresti in 1869, cand s-a casatorit cu printul Carol I, domnitor al Romaniei. A fost prima regina a Romaniei, patroana a artelor, fondatoare de institutii caritabile si mecena. A publicat mai mult de cincizeci de volume, majoritatea in limba germana, si si-a pus semnatura pe sute de articole in toata presa europeana. Mai intai scria pe ascuns mici scenete, poeme si cugetari. "Scrisul consoleaza mai bine decat religia si tortureaza mai bine decat Inchizitia", spunea ea. O gratulau, din fitece motive, Frederic Mistral, Catulle Mendes, Octave Feuillet, Sully Prudhomme, Leconte de Lisle si Guy de Maupassant. Scria mult si pasional. Confidente, faptul divers, planuri si sfaturi. O fascina puterea aforismului si a legaturii dintre oameni. Isi transcria pe carti postale cu portretul ei, perfect caligrafiat, aforismele teribile si le daruia apropiatilor. Alteori le prindea cu ace de corsajele doamnelor din suita ei, ca pe niste podoabe de hartie.

Cu pedanteriile acestea si cu eleganta obligatorie, dar si prin stralucirea operei sale, l-a atras pe scriitorul francez Pierre Loti. Ofiterul francez de marina era cel mai tanar academician francez si se bucura de o perfecta popularitate. Era un scriitor prolific si un voiajor de neoprit. Pierre Loti vazuse toata lumea, din Marea Baltica pana-n Pacific, din Senegal pana in Magreb, din Tonkin pana la Adriatica si din China si Japonia pana la New York. Coresponda des cu regina Elisabeta, desi nu s-au vazut decat de trei ori. Ba chiar Loti a fost atacat de catre adversarii din breasla din cauza aceasta: in aprilie 1892, dupa discrursul lui Pierre Loti la primirea in Academia Franceza, Edmond de Goncourt il critica fara mila - "valet al reginelor Romaniei si al publicatiei Revue Nouvelle, facut academician gratie laturii muieresti a talentului sau, erectiilor sentimentalo-platonice din cartile lui, adoratiilor romantice si pios-tampite pentru alde Sarah Bernhardt, Juli... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro