FOTO Pamantul a intrat in a sasea extinctie in masa, care ar putea duce inclusiv la disparitia rasei umane

FOTO Pamantul a intrat in a sasea extinctie in masa, care ar putea duce inclusiv la disparitia rasei umane

Precedentele extinctii au fost cauzate de dezastre naturale de amploare, de la meteoriti la eruptii vulcanice devastatoare, insa de data aceasta cercetatorii sustin ca responsabilitatea ii apartine omului, prin schimbarile pe care le-a exercitat asupra mediului, prin defrisari, braconaj, pescuit excesiv sau incalzirea globala. Specii in pericol de disparitie Cercetatorii care au analizat rata de extinctie a vertebratelor au constatat ca, din 1900, in jur de 477 de specii au disparut, rata de extinctie fiind de peste 100 de ori mai mare decat in perioadele in care Pamantul nu trecea printr-o astfel de faza.

acum 112 luni (20 Jun 2015)

Precedentele extinctii au fost cauzate de dezastre naturale de amploare, de la meteoriti la eruptii vulcanice devastatoare, insa de data aceasta cercetatorii sustin ca responsabilitatea ii apartine omului, prin schimbarile pe care le-a exercitat asupra mediului, prin defrisari, braconaj, pescuit excesiv sau incalzirea globala. Raportul, intocmit de oameni de stiinta de la universitati de top precum Stanford, Princeton si Berkeley, atrage atentia ca ritmul in care dispar speciile de vertebrate a crescut de 114 ori.

"Daca aceasta tendinta va continua, viata va avea nevoie de milioane de ani sa isi revina, iar specia noastra probabil va disparea la inceput", sustine autorul principal al studiului, Gerardo Ceballos, potrivit "The Independent". Specii in pericol de disparitie Cercetatorii care au analizat rata de extinctie a vertebratelor au constatat ca, din 1900, in jur de 477 de specii au disparut, rata de extinctie fiind de peste 100 de ori mai mare decat in perioadele in care Pamantul nu trecea printr-o astfel de faza.

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN) spune ca cel putin 50 de specii de animale se apropie de disparitie in fiecare an. In jur de 40% din totalul amfibienilor si 25% din mamiferele sunt amenintate cu disparitia, iar lemurii se confrunta cu o adevarata lupta pentru supravietuire: 94% din toti lemurii risca extinctia. "Putem face o schimbare majora, pentru a nu fi noi generatia responsabila de stergerea de pe suprafata pamantului a trei sferturi din formele de viata de pe Terra", spune Anthony Barnosky, biolog la Universitatea Berkeley. Biodiversitatea asigura functii importante, printre care aerul din atmosfera si purificarea apei potabile - viata asa cum o stim depinde de un nivel ridicat al diversitatii speciilor, spun oamenii de stiinta. Problema este ca mediul nostru este asemeni unui zid de caramida: va rezista daca scoti una, si inca una, dar, in cele din urma, este nevoie de inlaturar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro