FOTO Orologiul Patek Philippe al Regelui Carol I. Ceasul de aur este atat de valoros incat nu-i poate fi pus pret

FOTO Orologiul Patek Philippe al Regelui Carol I. Ceasul de aur este atat de valoros incat nu-i poate fi pus pret

Peste 4.000 de piese, de la cadrane solare, clepsidre, nisiparnite, ceasuri de mobilier, de semineu, de perete, de buzunar si de calatorie, trec peste timp si timpuri in expozitia si in depozitele Muzeului Ceasului din Ploiesti, unic in tara prin specificul sau. Ceasurile oferite ca "prime" angajatilor valorosi Povesti interesante au si ceasurile din colectia muzeului care au fost comandate pentru anumite domenii militare - Corpul Granicerilor, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Aerului si Marinei, de importante societati ale statului roman - Caile Ferate Romane, Societatea de Tramvaie Bucuresti (STB), dar si de catre comerciantii de ceasuri, ca o forma de promovare a propriilor afaceri.

acum 85 luni (11 Aug 2015)

Peste 4.000 de piese, de la cadrane solare, clepsidre, nisiparnite, ceasuri de mobilier, de semineu, de perete, de buzunar si de calatorie, trec peste timp si timpuri in expozitia si in depozitele Muzeului Ceasului din Ploiesti, unic in tara prin specificul sau.

Infiintat de "parintele muzeelor din Prahova", profesorul Nicolae Simache, in 1963, Muzeul Ceasului din Ploiesti are peste 50 de ani de existenta, care au insemnat si foarte multe achizitii si donatii, unele exceptionale prin valoarea lor si a personalitatilor carora le-au apartinut: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, regii Carol I si Mihai I, tarul Alexandru al II-lea, Marele Duce Nicolae, generalul Alexandru Averescu, istoricul Nicolae Iorga, diplomatul Nicolae Titulescu, poetul Vasile Alecsandri sau pictorul Theodor Aman.

Colectia de ceasuri ale marilor personalitati este completata de o lista la fel de sonora: Constantin Brancoveanu, Cezar Bolliac, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ion Luca Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Ioan Al.

In cazul acestor piese, nu doar apartenenta le face speciale, ci si faptul ca sunt extrem de valoroase, adevarate bijuterii, maiestrit executate, din aur sau argint, impodobite cu gravura aleasa si pietre pretioase, alteori cu emailuri de nuanta diferita, in care s-au realizat portrete ori decoratiuni cu motive florale sau geometrice. Cele mai importante case de orologerie reprezentate la Ploiesti

De altfel, in zestrea Muzeului Ceasului din Ploiesti, cea mai importanta categorie de ceasuri, prin numar si valoare este reprezentata de ceasurile de buzunar. Cea mai veche piesa de acest tip din colectia muzeului este realizata de Philip Jakob Bickelman, din Linz, in anul 1652.

Incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea apar marile firme producatoare de ceasuri in serie: Patek Philippe, Geneve, Schaffhausen, Omega, Doxa, Longines, Hebdomas, Roskopf... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro