FOTO Onoruri militare pentru scriitorul Augustin Buzura, inmormantat la Cimitirul Bellu

FOTO Onoruri militare pentru scriitorul Augustin Buzura, inmormantat la Cimitirul Bellu

Slujba de inmormantare a tinut o ora, timp in care au sosit in continuare, cu buchete de flori, apropiati de-ai marelui prozator. Mai multe productii cinematografice si de televiziune au fost realizate dupa scenarii de Augustin Buzura: "Orgolii" (1981, regia Manole Marcus, dupa romanul omonim), "Padureanca" (1987, regia Nicolae Margineanu, dupa o nuvela de Ioan Slavici), "Undeva in Est" (1991, regia Nicolae Margineanu, dupa romanul "Fetele tacerii").

acum 65 luni (12 Jul 2017)

Slujba de inmormantare a tinut o ora, timp in care au sosit in continuare, cu buchete de flori, apropiati de-ai marelui prozator.

La ora 14.15, militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" s-au aliniat langa capela cimitirului pentru a-l conduce, alaturi de apropiatii acestuia, spre locul de odihna.

Printre cei care au venit sa il conduca pe ultimul drum pe Augustin Buzura, s-au aflat oameni de cultura, artisti si politicieni, printre care Adrian Nastase, Ecaterina Andronescu, Liliana Turoiu, presedintele ICR sau fostul ministru al Culturii, Ionut Vulpescu. De asemenea, cortegiului funerar i s-au alaturat cateva zeci de bucuresteni, veniti si ei sa ii aduca un ultim omagiu celui ce a fost "sustinator al adevarurilor istorice si sociale, intr-o epoca a minciunii si a falsitatii", dupa cum declara criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Printre florile depuse la mormantul marelui prozator, au fost trimise coroane si din partea presedintelui Klaus Iohannis, Academiei Romane sau directorului Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig. A fost preocupat de-a lungul vremii nu doar de propria cariera, ci si de modalitatile prin care se poate crea un cadru in care sa aiba dreptul la exprimare cat mai multe dintre vocile artistice ale tarii, indiferent de orientarea, ideologia sau optiunile estetice ale acestora.

Mai multe productii cinematografice si de televiziune au fost realizate dupa scenarii de Augustin Buzura: "Orgolii" (1981, regia Manole Marcus, dupa romanul omonim), "Padureanca" (1987, regia Nicolae Margineanu, dupa o nuvela de Ioan Slavici), "Undeva in Est" (1991, regia Nicolae Margineanu, dupa romanul "Fetele tacerii").

Vesnic in cautarea adevarului absolut, pe care singur admitea ca nu-l poti gasi niciodata, Augustin Buzura a fost si va ramane un nume fundamental al prozei romanesti, dincolo de modelele si preferintele trecatoare. Universul romanelor ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro