FOTO Oaza cu arbori neobisnuiti din inima Campiei Baraganului: un rai experimental facut de om

FOTO Oaza cu arbori neobisnuiti din inima Campiei Baraganului: un rai experimental facut de om

Intr-o padure din inima pamantului arid al Baraganului exista de 70 de ani zeci de specii inedite de arbori si arbusti, aclimatizate cu scopul de a impaduri cel mai vitreg pamant din Romania. O poteca duce catre ateliere, o alta catre pepiniera, iar cea mai mare catre cladirea unde, in urma cu mai bine de 70 de ani, primii cercetatori romani din domeniul silviculturii au descoperit solutiile prin care pot aclimatiza arbori si arbusti adusi din toate colturile lumii in Baragan, locul batut de crivat si uscat de arsita. Istoria impaduririlor din Baragan Istoria acestei statiuni de cercetare incepe sa se scrie in anul 1942, cand, printr-un decret semnat de maresalul Ion Antonescu, Consiliul de Ministri atribuie Ministerului Agriculturii de la acea vreme, in zona cuprinsa intre judetele Ialomita si Calarasi, 1.200 de hectare de teren pentru infiintarea Bazei Experimentale Baragan.

acum 107 luni (23 May 2015)

Intr-o padure din inima pamantului arid al Baraganului exista de 70 de ani zeci de specii inedite de arbori si arbusti, aclimatizate cu scopul de a impaduri cel mai vitreg pamant din Romania. Creata printr-un decret semnat de maresalul Ion Antonescu, padurea face parte din Baza Experimentala Baragan-Calarasi si reprezinta un punct de reper pentru cercetarile care se fac astazi in domeniul silviculturii romanesti.

Aflata in subordinea Institutului de Cercetare si Amenajari Silvice Bucuresti (ICAS), Baza Experimentala Baragan-Calarasi este amplasata la granita dintre judetele Ialomita si Calarasi, pe un drum forestier care se desprinde din vechea sosea spre mare, Bucuresti - Lehliu - Fetesti - Constanta. In toata Romania mai exista doar sase astfel de statiuni de cercetare, aceasta fiind unica in toata Campia Baraganului, potrivit datelor furnizate de ICAS.

Padurea care intra in componenta bazei are o suprafata de 330 de hectare si lasa impresia unui adevarat paradis al naturii, chiar daca a fost creata de mana omului.

O poteca duce catre ateliere, o alta catre pepiniera, iar cea mai mare catre cladirea unde, in urma cu mai bine de 70 de ani, primii cercetatori romani din domeniul silviculturii au descoperit solutiile prin care pot aclimatiza arbori si arbusti adusi din toate colturile lumii in Baragan, locul batut de crivat si uscat de arsita.

Salcamul japonez (foto sus) si alunul turcesc au fost aclimatizati in Baragan cu 70 de ani in urma

Vizitatorii sunt intampinati de Stefan Curelea (28 de ani) actualul sef al Bazei Experimentale Baragan-Calarasi. Fost rugbist de performanta, tanarul a renuntat la cariera de sportiv pentru a-si dedica intreaga activitate silviculturii. Iubeste padurea si este in permanenta in mijlocul ei, locuind, impreuna cu trei dintre subordonatii sai, in casele de serviciu din cadrul bazei.

Evadare intr-un cadru idil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro