FOTO O paine gatita acum 124 de ani arata ca abia scoasa din cuptor si se gaseste la Galati. Secretul retetei unice

FOTO O paine gatita acum 124 de ani arata ca abia scoasa din cuptor si se gaseste la Galati. Secretul retetei unice

Deci peste 120 de ani", spune Romulus Burlacu, de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor. Concluziile acestor specialisti sunt ca drojdia si faina folosite la fabricarea acestei paini au fost de calitate deosebita si ca in ziua de astazi nu prea se mai gasesc astfel de produse.

acum 117 luni (18 Feb 2015)

6 de baieti din Galati, primea ca donatie, din partea marinarului Vasile Pamfil, o paine adusa tocmai de la Genova. Acesta facuse parte din echipajul crucisatorului "Elisabeta" care, in 1892, a participat la manifestarile dedicate implinirii a 400 de ani de la descoperirea Americii. Cu aceasta ocazie a fost organizata o expozitie artistica de industrie si comert. 6, acolo unde functiona un fel de muzeu de istorie. "Din scrisoarea de multumire adresata de Paul Pasa, aflam ca painea era tinuta intr-un glob de sticla (n.r. - care, de fapt, era o caseta cu pereti din sticla!). Pe aceasta caseta gasim si o eticheta originala, scrisa chiar de Paul Pasa", ne povesteste directorul Muzeului de Istorie din Galati, Cristian Caldararu. Interzisa privirilor, de catre comunisti Foto Paine din anul 1892 De la Scoala nr. Cutia a stat in podul muzeului pana in 2009 cand, la un inventar de rutina a fost "redescoperita"! In 2010, reprezentanti ai Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor au venit si au luat mostre din paine pentru a deslusi secretul longevitatii ei. "Am analizat aceasta paine si am constatat ca nu prezinta urme de mucegai, deci de infectie microbiana. Deci peste 120 de ani", spune Romulus Burlacu, de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor. Concluziile acestor specialisti sunt ca drojdia si faina folosite la fabricarea acestei paini au fost de calitate deosebita si ca in ziua de astazi nu prea se mai gasesc astfel de produse. Potrivit directorului Cristian Caldararu, painea va fi exponatul lunii martie pentru ca anul acesta se implinesc 100 de ani de la momentul la care Vasile Pamfil a facut aceasta donatie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro