FOTO O felie de viata. Ceremonie inedita de pensionare a unui cfr-ist, la Gara de Sud din Ploiesti

FOTO O felie de viata. Ceremonie inedita de pensionare a unui cfr-ist, la Gara de Sud din Ploiesti

Ceremonia la care au participat mai multi mecanici de locomotiva, deveniti prieteni pe viata cu Petre Lupescu, a fost inedita si surprinzatoare pentru calatorii nimeriti in zona, insa pentru bransa este un lucru destul de obisnuit, un semn de omagiu pentru o profesie dura si plina de sacrificii. Elevii de la liceele de profil erau invatati sa raspunda cu "Sa traiti!", in loc de "Buna ziua!", iar oamenii se inghesuiau sa prinda un loc de munca la aceasta institutie respectabila, cu salarii bine platite.

acum 103 luni (31 Aug 2014)

Mecanic de locomotiva, Petre Lupescu a fost sambata pentru ultima data la conducerea unui tren. Cursa a facut-o pe ruta Bucuresti- Ploiesti Gara de Sud, iar pe peronul aferent depoului unde a lucrat toata viata - depoul Ploiesti -, a iesit la pensie, in aplauzele colegilor.

Ceremonia la care au participat mai multi mecanici de locomotiva, deveniti prieteni pe viata cu Petre Lupescu, a fost inedita si surprinzatoare pentru calatorii nimeriti in zona, insa pentru bransa este un lucru destul de obisnuit, un semn de omagiu pentru o profesie dura si plina de sacrificii.

Pentru inceput, trenul a intrat in gara cu un claxon puternic si prelung si, iar viitorul pensionar Petre Lupescu a fost asteptat in gara de colegi veniti cu flori si sampanie. Unul dintre ei a preluat stafeta la conducerea locomotivei, iar barbatul emotionat a fost salutat si de alti lucratori CFR din zona, dar si de colegii din alte trenuri care au tranzitat zona in timpul ceremonialului de pe peron.

"Iti trebuie sange rece si putere de decizie"

Si asta in ciuda faptului ca intreaga viata a avut-o "fractionata". "Este o meserie solicitanta, care necesita foarte mare atentie, pregatire continua, sange rece si putere de decizie in momente dificile, de vreme sau evenimente neasteptate. Am avut-o o viata fractionata, nu am stiut ce este masa si odihna sau sarbatorile petrecute alaturi de familie. De altfel, pensionarea la 53 de ani este un lucru obisnuit in bransa, solicitarea fizica si psihica a mecanilor de locomotiva impunand o astfel de decizie mult mai devreme decat in cazul altor meserii. Elevii de la liceele de profil erau invatati sa raspunda cu "Sa traiti!", in loc de "Buna ziua!", iar oamenii se inghesuiau sa prinda un loc de munca la aceasta institutie respectabila, cu salarii bine platite. Si, daca Armata avea aproximativ 300.000 de angajati, aproape atati avea si CFR-ul. Dupa Revolutie, numarul l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro