FOTO O afacere nascuta dintr-un hobby: arta croitoriei de pe vremea lui Cuza, reinventata in Centrul Vechi al Brailei

FOTO O afacere nascuta dintr-un hobby: arta croitoriei de pe vremea lui Cuza, reinventata in Centrul Vechi al Brailei

Uniforme scrobite, din postav teapan, cu detalii fine cu fir de aur capata forma in micul atelier de croitorie al sotilor Raluca (42 de ani) si Marius Diaconu (40 de ani), din Braila. Procurarea stofelor, o problema De orice costumatie ar avea nevoie un producator de film sau de teatru, sotii Diaconu se incumeta sa o faca, desi de multe ori este o adevarata provocare pentru ei sa reuseasca sa reproduca in detaliu piesele de vestimentatie care se foloseau in urma cu zeci sau sute de ani. Au comenzi de la muzee In prezent, croitoria sotilor Diaconu colaboreaza cu teatre din toata tara, are in derulare proiecte solicitate de producatori de filme, iar un segment important de piata este reprezentat de muzee. Muzeul Politiei de Frontiera din Giurgiu, de exemplu, a solicitat o colectie completa de uniforme de graniceri, de la cele pentru soldati, la cele purtate de generali, cu o croiala impecabila si broderii din fir de aur.

acum 84 luni (27 Sep 2014)

Uniforme scrobite, din postav teapan, cu detalii fine cu fir de aur capata forma in micul atelier de croitorie al sotilor Raluca (42 de ani) si Marius Diaconu (40 de ani), din Braila. Aici au fost confectionate 30 de costume pentru filmul "Restul e tacere", regizat de Nae Caranfil. Unele dintre ele au presupus foarte multa munca manuala, deoarece aveau in componenta epoleti si petlite brodate cu fir de aur, insa ceea ce a iesit din atelierul sotilor Diaconu a semanat pana la cele mai mici detalii cu originalele din epoca Razboiului de Independenta.

O uniforma deosebita creata de sotii Diaconu este cea a lui Alexandru Ioan Cuza, facuta in urma cu circa trei ani si expusa la Muzeul Unirii din Iasi. S-au straduit sa o reproduca pana la cele mai mici detalii din tablourile de epoca ale domnitorului. - fireturi impletite de pe sacou si pantaloni) si s-au straduit sa reproduca totul cat mai fidel, inclusiv nasturii, ce au fost comandati la un atelier special.

Procurarea stofelor, o problema

De orice costumatie ar avea nevoie un producator de film sau de teatru, sotii Diaconu se incumeta sa o faca, desi de multe ori este o adevarata provocare pentru ei sa reuseasca sa reproduca in detaliu piesele de vestimentatie care se foloseau in urma cu zeci sau sute de ani. O stofa sau un postav de o calitate cel putin apropiata de a celor utilizate de inaintasi este aproape imposibil de gasit in zilele noastre. Acolo mai gasim un sul de stofa sau unul de postav. Cand se vor goli si aceste depozite, probabil ca va trebui sa facem comanda pentru o stofa de lana tocmai prin Anglia sau cine stie pe unde, iar costurile de productie o sa creasca foarte mult", spune Raluca Diaconu.

Uniformele din trecut aveau o frumusete aparte datorata atat materialelor din care erau facute, cat si tehnicii de lucru a croitorilor si mestesugarilor din acele timpuri. De exemplu, banalii nasturi se dovedesc ap... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro