FOTO Muzeu unic in Romania, redeschis. Aici se afla lucrarile marelui sculptor Ion Jalea, care si-a pierdut o mana in razboi

FOTO Muzeu unic in Romania, redeschis. Aici se afla lucrarile marelui sculptor Ion Jalea, care si-a pierdut o mana in razboi

Ion Jalea - sculptorul din Dobrogea cu o singura mana Sursa litoralulromanesc.ro Muzeul se afla pe faleza inalta de la Cazino, cu vedere spre Poarta 1 a Portului Constanta, aproape de Catedrala Arhiepiscopala Sfintii Petru si Pavel.

acum 40 luni (16 Jun 2017)

Cladirea care adaposteste muzeul este monument istoric, fiind construita in stil neoroamesc de arhitectul Victor Stephanescu pentru cel mai bogat dobrogean din anii 1900, fermierul Constantin Pariano, fost prefect al Constantei.

Nascut la Casimcea, in judetul Tulcea, Ion Jalea (1887-1983) si-a donat lucrarile Statului roman, care a transformat casa de patrimoniu a mosierului Pariano - pasionat de arta - in muzeul cu exponatele sculptorului.

Aici se gasesc 108 lucrari de sculptura, desene si schite, reliefuri, statui, busturi.

La parter si la etaj sunt expuse opere originale si machete, lucrate in materiale si tehnici diferite.

Ion Jalea - sculptorul din Dobrogea cu o singura mana Sursa litoralulromanesc.ro

Muzeul se afla pe faleza inalta de la Cazino, cu vedere spre Poarta 1 a Portului Constanta, aproape de Catedrala Arhiepiscopala Sfintii Petru si Pavel.

Autoritatile judetene ulterioare mandatului Constantinescu au alocat, insa, bani pentru repararea edificiului in speranta redeschiderii sale, iar lucrarile la care a fost supus s-au dovedit a fi de amploare. S-a inlocuit tot, lucrarile au costat 5 miliarde lei vechi", a precizat Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta Constanta.

Muzeul lui Ion Jalea este un lacas in care vizitatorii isi regasesc linistea interioara admirand operele de arta impresionante, care sunt acum gazduite intr-un local luminos, cu pardoseala si trepte din marmura alba, cu instalatii noi, acoperis si ferestre inlocuite. Un bilet de intrare costa 10 lei pentru adulti, iar elevii si studentii au reducere de 75% - 2,5 lei. Muzeul este deschis de miercuri pana duminica, intre orele 10 si 18. Cine a fost artistul constantean care a sculptat toata viata cu o singura mana

Ion Jalea, constanteanul care a sculptat toata viata cu o singura mana. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro