FOTO Mostenirea actritei Margareta Pogonat la Plopana: un conac si 50 de hectare de pamant dar si suferintele de pe urma Razboiului si comunismului

FOTO Mostenirea actritei Margareta Pogonat la Plopana: un conac si 50 de hectare de pamant dar si suferintele de pe urma Razboiului si comunismului

In ultimii ani de viata, cunoscuta actrita Margareta Pogonat, care a jucat la Teatrul National din Iasi, la Teatrul de Stat din Ploiesti si in final, la Teatrul Nottara, a facut eforturi pentru recuperarea memoriei familiei dar si a pamanturilor luate abuziv de comunisti. Tatal actritei, poet si ziarist, a fost adus intr-un cearsaf, bucati, de pe frontul din Rasarit Actrita Margareta Pogonat (6 martie 1933-11 mai 2014) nu a apucat sa-si cunoasca bine tatal, fost jurnalist si poet, care s-a inrolat voluntar in Armata si a murit pe frontul de Rasarit, in 1941. "La data de 2 ianuarie 1957 a incetat din viata Parintele Cuvios Petru Pogonat, regretand toata obstea sfintei manastiri ca s-a lipsit de un parinte de mare valoare, prin intelepciunea si bunatatea cu care a fost inzestrat de Dumnezeu", se arata intr-o scrisoare semnata de Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamtu.

acum 61 luni (18 Feb 2015)

In ultimii ani de viata, cunoscuta actrita Margareta Pogonat, care a jucat la Teatrul National din Iasi, la Teatrul de Stat din Ploiesti si in final, la Teatrul Nottara, a facut eforturi pentru recuperarea memoriei familiei dar si a pamanturilor luate abuziv de comunisti. In Iasi a obtinut mai multe imobile (care, intre timp au fost vandute), iar in comuna bacauna Plopana, aproximativ 3,4 hectare de teren din 50, cate a avut bunica ei, Margareta Voinescu, maritata cu Petru Pogonat, care a fost expropiata de comunisti in 1949.

Unica sa fiica, Maria-Anca Rusescu, face acum noi demersuri pentru ca autoritatile din Plopana sa-i retrocedeze terenurile, pe vechile amplasamente, iar daca asta nu este posibil, in instanta.

Tatal actritei, poet si ziarist, a fost adus intr-un cearsaf, bucati, de pe frontul din Rasarit

Actrita Margareta Pogonat (6 martie 1933-11 mai 2014) nu a apucat sa-si cunoasca bine tatal, fost jurnalist si poet, care s-a inrolat voluntar in Armata si a murit pe frontul de Rasarit, in 1941. De pe urma relatiei lor s-au nascut Alexandru, bunicul meu si Sebastian, care nu a avut copii. A plecat pe front in prima linie si a murit strapuns de gloante, iar apoi, taiat in bucati cu baioneta. Poetul Pogonat a plecat pe front pe 22 iunie 1941, cu Regimentul 7, Rosiori, iar pe 8 august a aceluiasi an, a murit pe campul de lupta, la sud est de Wessellaia", potrivit unui document din arhiva Ministerului Apararii Nationale. Pana in 1909 urmeaza cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti si isi ia doctoratul in stiinte juridice, la Paris.

"La data de 2 ianuarie 1957 a incetat din viata Parintele Cuvios Petru Pogonat, regretand toata obstea sfintei manastiri ca s-a lipsit de un parinte de mare valoare, prin intelepciunea si bunatatea cu care a fost inzestrat de Dumnezeu", se arata intr-o scrisoare semnata de Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamtu.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro