FOTO Monica Macovei, "Doamna de Fier" care ataca fotoliul de la Cotroceni

A ajuns sa trimita la Comisia Europeana rapoarte cu privire la evolutiile din sistem de doar cateva zeci de pagini, in conditiile in care cei dinaintea sa trimiteau cutii cu mii de pagini de material", adauga fostul coleg al Monicai Macovei. Controverse Numele Monicai Macovei a fost implicat intr-o serie de scandaluri mediatice dupa ce aceasta a urcat treptele Palatului Victoria in 2005: de la un scandal cu o presupusa betie (ziarul care a publicat povestea de la Costinesti si-a cerut ulterior scuze) pana la o asa-zisa intalnire secreta cu omul de afaceri Dinu Patriciu si cu premierul de-atunci, Calin Popescu Tariceanu. Fostul ministru de Justitie mai obtine un mandat de eurodeputat si in 2014, cu ajutorul PDL, dupa care demisioneaza din partidul condus de Vasile Blaga si decide sa candideze, din postura de independent, la alegerile prezidentiale de anul acesta. "Nu contribuie la factura de apa" La doar o aruncatura de bat de kilometrul zero al Capitalei si la o strada distanta de casa unde s-a nascut, Monica Macovei isi cumpara in 2001 propria locuinta, un apartament dintr-un bloc vechi, care astazi atrage privirile trecatorilor doar din cauza fisurilor care brazdeaza peretii exteriori si a bulinei rosii pe care scrie "grad I de risc seismic". Nu vrea sa contribuie cu nimic la intretinerea acestei case, iar eu detin trei sferturi din imobil", povesteste pensionara de 72 de ani, care insista sa cheme si o alta vecina care sa confirme cele spuse de ea. Calin Popescu Tariceanu, o viata de revista Presedinte al Senatului si candidat la alegerile prezidentiale din partea unui partid care a reciclat liberali, Calin Anton Constantin Popescu Tariceanu (62 de ani) a ramas intiparit in constiinta colectiva drept premierul biletelului roz, liberal cu simpatii de stanga, mire de cinci ori si colectionar de cai-putere.

acum 110 luni (2 Oct 2014)

Povestea Monicai Luisa Macovei, fost ministru al Justitiei si candidat independent la alegerile prezidentiale din noiembrie, incepe intr-o iarna din 1959. Atunci, pe 4 februarie, Silvia Gherghescu e cuprinsa de durerile nasterii si cateva ore mai tarziu vine pe lume o fetita ce va aduce multe zambete in casa sotilor Gherghescu din centrul Capitalei. Familia Gherghescu era formata dintr-un jurist si o profesoara de biologie.

"Cand era copila, avea o sensibilitate poate exagerata", isi amintea Silvia Gherghescu intr-un reportaj aparut cu cativa ani in urma de publicatia "Decat o Revista". Eforturile profesoarei de biologie au fost in zadar, pentru ca stalpul casei, Vasile Gherghescu, avea sa-i insufle pasiunea pentru meseria dura, mai mult barbateasca, de jurist. De la bunici am invatat ca nu trebuie sa te temi de nimic pe lumea aceasta, decat de Dumnezeu", isi aminteste Macovei. La sapte ani, pleaca de pe ulita copilariei si ajunge iarasi in Bucuresti, pentru scoala primara. Mai tarziu, Monica Luisa Gherghescu isi formeaza propria familie impreuna cu un coleg de breasla, procurorul Valentin Macovei, din a caror casnicie s-a nascut Radu (24 de ani). Dupa divortul de Valentin Macovei, fostul ministru al Justitiei nu s-a mai casatorit.

Multe note de zece

Monica Macovei a intrecut asteptarile tatalui sau si a parasit bancile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, in 1982, purtand cu ea un carnet cu multe note de zece. Daca privim in CV-ul sau doldora de diplome si locuri de munca, Monica Macovei se confunda practic cu domeniul Justitiei. Daca avem in vedere tot ce s-a scris in decursul anilor despre Monica Macovei, dar si marturisirile celor care au lucrat cu ea, pare ca nu este loc de mijloc: "Ori o iubesti, ori o urasti.

Desi a terminat facultatea printre primii, a patra pe tara in promotia ei, Macovei a obtinut, in prima faza, doar un post de procuror la Giurgiu.

Ci... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro