FOTO Moda sub asediul stilului militar
- a (se) deghiza), aparut odata cu initiativa armatei franceze de a se folosi de pictori pentru a le vopsi piesele de artilerie si posturile de observatie cu acest model aparte ce avea darul de a le face mai dificil de reperat, in timpul Primului Razboi Mondial. Daca primele modele de bomber jacket erau croite din piele foarte groasa, astfel incat pilotii sa reziste frigului din cockpiturile neacoperite ale aparatelor de zbor, din 1930, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, au fost introduse noile modele de A2 Bomber Jacket, realizate din piele de foca si captusite cu bumbac. Modelul de ochelari de soare Ray-Ban Aviators au aparut tot ca o necesitatea a pilotilor americani, care acuzau dureri de cap si stari de rau din cauza soarelui orbitor, ori de cate ori zburau. La fel de cunoscute sunt si ghetele de desert de la Clarks, realizate de Nathan Clark in 1949 si lansate la Targul de Incaltaminte de la Chicago un an mai tarziu.
Si nu numai in cazul celei masculine, unde influentele sunt mai mult decat evidente, ci si in moda feminina, unde s-a mulat perfect pe dorinta femeilor de a se impune in lumea barbatilor.
Vanzarile companiei au crescut de la 38.260 de marci germane in 1932 la 3,3 milioane de marci in 1941. Boss a fost judecat in 1946 pentru legaturile cu nazistii, iar dupa terminarea celui De-al Doilea Razboi Mondial, compania a continuat sa produca uniforme pentru fortele franceze de ocupatie si pentru Crucea Rosie.
Din anii '50, compania a inceput sa produca si costume pentru barbati, pentru ca intre 1960 si 1970, nepotii lui Hugo Boss sa transforme imaginea brandului intr-una potrivita barbatului sigur pe el, puternic, cu atitudine superioara, de om de afaceri dur, cumva inca amintind de inflexibilitatea temutilor ofiteri SS.
Vorbind despre stilul uniformelor militare de pretutindeni se poate spune ca acestea au doi poli de influenta: pe de-o parte elemente ale portului traditional specific fiecarei tari, pe de alta parte uniformele militare ale marilor puteri armate, cea mai reprezentativa fiind armata britanica, urmare si a nenumaratelor colonii imprastiate in lumea larga, dar si aramata americana. De la "culoarea pamantului" la arta camuflajului
Vorbind despre detaliile preluate de creatorii de moda din zona uniformelor militare, probabil ca printre cele mai semnificative sunt imprimeul camuflaj si nuanta kaki. Celebra culoare asociata cu stilul militar s-a nascut in 1840, cand ofiterul britanic Harry Lumsden, comandant al cavaleriei in Bengal, a ajuns la concluzia ca uniforma mult prea scortioasa si destul de viu colorata nu era practica pentru conditiile grele de razboi si pentru caldura insuportabila din campiile Punjabului. Lumsden a decis ca soldatii sa primeasca un fel de combinezoane din bumbac si turbane vopsite cu mazari, o planta locala din care rezulta o nuanta cenusiu-maronie.
Piesele vestimentare din piele a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro