FOTO Moda responsabila: pionierii industriei eco-fashion si slow fashion

The Ethical Fashion Initiative este una dintre cele mai vizibile organizatii din lume preocupata de construirea unei industrii fashion responsabile, prin oferirea de locuri de munca unor intregi comunitati de mestesugari din zone defavorizate, printre care Kenya, Haiti, Burkina Faso etc. Multe dintre produsele realizate manual in cadrul initiativelor de acest gen sunt promovate in cadrul unor evenimente caritabile tocmai pentru a atrage atentia asupra modului in care raporturile corecte de munca intre marile branduri de moda si muncitorii din tarile subdezvoltate pot fi reciproc avantajoase. De remarcat ca in ultimii ani sunt tot mai multe magazinele in care apar produse cu etichete pe care scrie "bumbac organic 100%", un efort inca timid al unor mari companii producatoare de haine de a contribui la protejarea mediului inconjurator.

acum 66 luni (14 May 2017)

"Moralitatea modei" sau "moda sustenbila" sunt sintagme preluate in ultimii ani si de branduri mari din industrie. The Ethical Fashion Initiative este una dintre cele mai vizibile organizatii din lume preocupata de construirea unei industrii fashion responsabile, prin oferirea de locuri de munca unor intregi comunitati de mestesugari din zone defavorizate, printre care Kenya, Haiti, Burkina Faso etc.

Daca in anii din urma aceasta initiativa era mai mult o idee fara ecou intr-o lume a modei preocupata exlusiv de profit, astazi tot mai multe nume importante se alatura demersului. "Pionierii" Westwood si McCartney

Cunoscutul designer britanic Vivienne Westwood este unul dintre primii creatori de moda care s-au alaturat The Ethical Fashion Initiative, dezvoltand colectia "Handmade with love", care contine genti pentru barbati si pentru femei realizate din resturi de piele, banere reutilizate, tesaturi reciclate etc. Totul este produs in mahalaua Kibera, cel mai mare cartier sarac din Nairobi, fiind inspirat de realitatea dura de aici. Pentru a masura impactul pe care il are in moda acest tip de implicare sociala, The Ethical Fashion Initiative a implementat programul de monitorizare RISE, prin care se contabilizeaza relevanta sociala a demersului, sustenabilitatea si trasabilitatea bunurilor realizate in cadrul acestei miscari.

Multe dintre produsele realizate manual in cadrul initiativelor de acest gen sunt promovate in cadrul unor evenimente caritabile tocmai pentru a atrage atentia asupra modului in care raporturile corecte de munca intre marile branduri de moda si muncitorii din tarile subdezvoltate pot fi reciproc avantajoase. Designerul brandului brazilian Oklen, Ana Suassuna, s-a alaturat in 2015 la un program de pregatire a mestesugarilor din Port-au-Prince, in Haiti, in timpul caruia le-a aratat cum sa-si imbuntateasca tehnica de realizare a bijuteriilor din coarne de animale domesti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro