FOTO Minunea de langa mormantul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Pestera nestiuta in care a trait calugarul Ioan, devenit sfant pentru ortodoxie

FOTO Minunea de langa mormantul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Pestera nestiuta in care a trait calugarul Ioan, devenit sfant pentru ortodoxie

Manastirea Prislop, unul dintre locurile de poveste ale Hunedoarei, nu poarta doar amintirea parintelui Arsenie Boca, la mormantul caruia vin sa se roage un numar tot mai mare de pelerini, dar si pe cea a sihastrului Ioan, canonizat de Biserica Ortodoxa. "Si atunci, un tanar oarecare din sat,/ Numele lui Ioan, Sfantului Nicodim a urmat;/ Din lume si rudenii cu totul au iesit,/ De aici la mine au venit./ Intr-o stanca, chilie si-au facut,/ In care slujind, lui Dumnezeu a placut/ Si pe el dupa sfarsit Dumnezeu l-a proslavit;/ Pestera si acum se gaseste/ Si "Chilia Sfantului" se numeste./ Iara dupa oarecare intamplare,/ Cu a lui Dumnezeu inainte aparare,/ Rudele sfantului cele din sat/ Moastele cu totul le-au ridicat/ Si in Tara Romaneasca le-au adus/ La oarecare manastire le-au pus./ Insa la neamul lui pururea se pomeneste/ Fiindca si o particica din moastele lui se gaseste".

acum 57 luni (17 Feb 2015)

Manastirea Prislop, unul dintre locurile de poveste ale Hunedoarei, nu poarta doar amintirea parintelui Arsenie Boca, la mormantul caruia vin sa se roage un numar tot mai mare de pelerini, dar si pe cea a sihastrului Ioan, canonizat de Biserica Ortodoxa. Calugarul care a trait la Prislop si-a sapat singur o chilie in stanca, care a devenit in prezent un loc de rugaciune pentru vizitatori.

Intr-o zi obisnuita de februarie cateva mii de oameni vin la Manastirea Prislop. Aleea pietruita din cimitir este ocupata mai tot timpul de o multime de credinciosi. Multi dintre ei se intorc apoi spre biserica, fara sa stie ca la numai cateva zeci de metri de locurile de veci impodobite cu crini a fost zidita chilia unui pustnic considerat sfant.

Grota din preajma mormantului

Pentru a ajunge la grota Sfantului Ioan de la Prislop, canonizat in 1992, pelerinii urca pe o poteca in padure, apoi coboara trecand peste treptele cioplite in stanca si peste cele din radacini groase, mai fac apoi cativa pasi pe marginea unei rape, si se gasesc in fata chiliei sapate in piatra. Maicile de la Prislop au amenajat o balustrada pe marginea potecii si la intrarea in chilie. Intr-un alt colt al chiliei se afla un loc pe care sunt asezate candelele si lumanarile aprinse de credinciosi, iar o cutie a milei este asezata pe in chilie.

Numarul celor care ajung sa viziteze grota este mult mai mic fata de cel al pelerinilor veniti sa se roage la mormantul parintelui Arsenie Boca.

Povestea pustinicului Ioan de la Prislop este mai putin cunoscuta decat cele legate de parintele Arsenie Boca. Despre pustnicul Ioan se spune ca a trait in urma cu cinci secole intr-un sat din Tara Hategului, si a intrat de tanar in obstea calugarilor.

Ucis de vanatori

"Se spune ca un tanar pe numele Ioan, din satul Silvasul de sus - in hotarul caruia se afla si Sf. Locas - a parasit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro