Foto: Ministrul Apararii inspecteaza trupele din Marea Neagra

Citeste si: In Marea Neagra, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca tinte de antrenament Aceasta precizare este extrem de interesanta, intrucat oficiali rusi declarau, inca de la inceperea exercitiului NATO, ca navele aliate din Marea Neagra vor fi supravegheate de avioane de lupta ale Rusiei.

acum 65 luni (16 Mar 2015)

Incepand de saptamana trecuta, apele teritoriale romanesti si apele internationale ale Marii Negre gazduiesc cea mai ampla desfasurare de forte aliate din ultimii ani.

Alaturi de navele gruparii NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), din care face parte si fregata romaneasca Regina Maria, la exercitiu participa si alte forte romanesti: fregata Marasesti, doua corvete, doua nave purtatoare de rachete si trei avioane de lupta MiG 21 LanceR.

Nava comandant a gruparii NATO este crucisatorul USS Vicksburg

SNMG-2 este una dintre cele patru grupari navale multinationale ale Aliantei Nord-Atlantice si este condusa de catre contraamiralul Brad Williamson (SUA).

Exercitiul NATO din Marea Neagra, din aceste zile, este privit cu suspiciune de Rusia. Oficialii de la Moscova au criticat aceasta actiune, considerand ca fortele NATO se apropie prea mult de Ucraina, iar acest lucru ar spori tensiunea in regiune.

In schimb, Statul Major al Fortelor Navale Romane (SMFN) a precizat ca exercitiul gruparii SNMG-2 din Marea Neagra a fost planificat din anul 2014, fara legatura cu actuala criza din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al SMFN, in aceasta saptamana, fortele NATO executa exercitii de lupta antisubmarin si impotriva aeronavelor inamice, precum si exercitii de respingerea atacului unor nave si a unor ambarcatiuni rapide inamice.

Citeste si: In Marea Neagra, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca tinte de antrenament

Aceasta precizare este extrem de interesanta, intrucat oficiali rusi declarau, inca de la inceperea exercitiului NATO, ca navele aliate din Marea Neagra vor fi supravegheate de avioane de lupta ale Rusiei.

Potrivit unei surse rusesti, manevrele din cadrul exercitiului NATO ar fi monitorizate de aeronave Su-30 si Su-24 de la baza aeriana Novofedorovka (Crimeea). ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro