FOTO Minele groazei din Hunedoara. Peisajul apocaliptic al ultimei mari mine de fier, la 10 ani dupa inchidere

FOTO Minele groazei din Hunedoara. Peisajul apocaliptic al ultimei mari mine de fier, la 10 ani dupa inchidere

Exploatarea miniera de fier din Ghelari a implineste in acest an un deceniu de la data cand numele ultimilor 100 de angajati au fost trecute pe lista disponibilizarilor. In prezent, de istoria miniera a localitatii mai amintesc ramasitele cladirilor din vale si monumentele simbol, de la intrarea si din centrul comunei.

acum 108 luni (5 May 2015)

Exploatarea miniera de fier din Ghelari a implineste in acest an un deceniu de la data cand numele ultimilor 100 de angajati au fost trecute pe lista disponibilizarilor.

La vremea inchiderii definitive, in semn de revolta fata de soarta minei, oamenii au pus pe foc caschetele, lampasele, cizmele si uniformele de mineri.

Pana in anii trecuti, exploatarea care a adus prosperitate comunei si satelor invecinate din Tinutul Padurenilor inca mai oferea idei celor care voiau sa investeasca in zona, chiar daca soarta minei fusese pecetluita. Timp de mai multi ani, vechile cladiri, unele din vremea Imperiului Austro-Ungar, au fost incluse in planurile autoritatilor locale de a infiinta un muzeu al zonei. Unele inca poarta mesajele de indemn la munca adresate angajatilor, in vremea in care sute de oameni coborau zilnic in subteran. Deasupra intrarii principale in mina mai poate fi vazuta inscriptia "Noroc bun, om al adancului, curajului, barbatiei si harniciei", care dateaza dinainte de anul 1900, cand Mina "Franz Joseph" era in administrarea Imperiului Austro-Ungar.

Istoria fascinanta a minei

Istoria exploatarii de fier din zona Ghelariului isi are radacinile in vremea dacilor. Din secolul IX dateaza cuptorul de prelucrare a fierului, descoperit in Valea Caselor, la marginea comunei, care a ajuns in patrimoniul British Museum din Londra. Mai multe descoperiri arheologice printre care si cea a inscriptiei in latina "Natus Ibi, Ubi Ferum Nascitum" (Nascut acolo unde se naste fierul), atesta vechimea si importanta istorica a minelor din Tinutul Padurenilor.

Timp de secole, zacamintele de fier din Tinutul Padurenilor au facut Hunedoara cunoscuta in lume. In prezent, de istoria miniera a localitatii mai amintesc ramasitele cladirilor din vale si monumentele simbol, de la intrarea si din centrul comunei. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro