FOTO Mii de oameni la slujba de Boboteaza de pe faleza Cazinoului. Preotii au pregatit 150.000 de sticle cu agheasma

FOTO Mii de oameni la slujba de Boboteaza de pe faleza Cazinoului. Preotii au pregatit 150.000 de sticle cu agheasma

Numita teologic si Epifania, Teofania sau Aratarea Domnului, sarbatoarea ne aminteste de momentul in care Iisus Hristos, la varsta de 30 de ani, a venit la raul Iordan si a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Mii de oameni au participat astazi la slujba de Boboteaza oficiata de Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alaturi de mai multi preoti, pe Faleza Cazinoului din Constanta.

acum 37 luni (6 Jan 2018)

Biserica Ortodoxa praznuieste la 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numita teologic si Epifania, Teofania sau Aratarea Domnului, sarbatoarea ne aminteste de momentul in care Iisus Hristos, la varsta de 30 de ani, a venit la raul Iordan si a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Astfel, din acel moment, Iisus se arata lumii ca fiind Mesia, Mantuitorul, Cel profetit si asteptat de catre poporul Israel.

Mii de oameni au participat astazi la slujba de Boboteaza oficiata de Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alaturi de mai multi preoti, pe Faleza Cazinoului din Constanta. Inainte de slujba, ca in fiecare an, s-a desfasurat traditionala procesiune de la Catedrala Arhiepiscopala pana la Cazinou. Astfel, preoti, militari ai Fortelor Navale si sute de credinciosi au insotit carele trase de boi si magari in care se afla butoaiele cu apa ce au fost sfintite in cadrul slujbei.

Desigur, unul dintre cele mai asteptate momente ale sarbatorii a fost aruncarea crucilor in apele marii de catre ierarhul Tomisului.

Fiecare credincios va pleca acasa cu sticle de agheasma pregatite inca de ieri de preoti.

Agheasma mare se sfinteste doar de doua ori pe an: in Ajunul Bobotezei si de Boboteaza, pe 6 ianuarie. Agheasma mare are dubla sfintire, iar puterea ei este deosebita, intrucat acum se invoca Duhul Sfant de doua ori intreit.

Spre deosebire de agheasma obisnuita, cea mare se savarseste printr-o dubla invocare intreita a Duhului Sfant. Adica el este chemat de doua ori in chip intreit "Vino si sfinteste apa aceasta cu Duhul Tau cel Sfant". "Prin cele doua serii de cate trei semnificam cele doua firi ale Mantuitorului: cea divina si cea umana, dar si cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, care se arata la Iordan, la botezul lui Iisus, explica parintele Eugen Tanasescu.

Practic, dupa ce se cheama Duhul Sfant, mana preotului binec... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro