FOTO Mausoleul de la Bobda, copia Bazilicii din Esztergom, se darama bucata cu bucata
Mausoleul de la Bobda (aflat la 31 de kilometri de Timisoara), una din cele mai frumoase lacase de cult romano-catolice din Banat, construit in anul 1860, se darima pe zi ce trece. Castelul maret de la Bobda, care avea 42 de camere elegant mobilate, impodobite cu tablouri, bibelouri, covoare, perdele din dantela, draperii de catifea si brocart, lampadare din cristal de Murano. Sfarsitul familiei baronului de Bobda Dupa Primul Razboi Mondial, cand Banatul este farmitat, viata incepe sa fie din ce in ce mai grea pentru urmasii baronului de Bobda, astfel ca ultimii copii ai lui Gyula, parasesc pentru totdeauna pamantul Banatului in anul 1925, stabilindu-se in Canada.
Mausoleul de la Bobda (aflat la 31 de kilometri de Timisoara), una din cele mai frumoase lacase de cult romano-catolice din Banat, construit in anul 1860, se darima pe zi ce trece. Fiul meu mai trage clopotele cand sunt inmormantari, dar acum si el e bolnav, a fost operat la ochi", a declarat Magdalena Vasar, care face parte din singura familie de catolici din Bobda. Cu multi ani in urma a fost profanat si cavoul, sicriile au fost sparte, iar oasele au fost scoase si aruncate prin curte. Este practic o copie a Bazilicii din orasul Esztergom, dar si a Bisericii Sfantul Stefan din Budapesta. Magnatul local Csavossy Gyulan era proprietarul unor mari suprafete de pamant, agricultura fiind principala indeletnicie si, totodata, sursa de bani. Doarece afacerile cu cereale erau printre cele mai prospere, familia Csavossy incepe sa construiasca la Bobda un adevarat domeniu nobiliar, format din doua mari cladiri: castelul familiei si mausoleul aflat peste drum de castel, construite in secolul al XIX-lea.
Castelul maret de la Bobda, care avea 42 de camere elegant mobilate, impodobite cu tablouri, bibelouri, covoare, perdele din dantela, draperii de catifea si brocart, lampadare din cristal de Murano. Peste drum, a fost ridicat mausoleul, in structura caruia intra si un impresionant loc de reculegere si rugaciune. Vitraliile au fost realizate la Munchen, iar cele doua clopote, al caror sunet maiestuos a ramas neschimbat pana astazi, au fost fabricate la Timisoara, in atelierele lui Antonius Novotny. S-a nascut pe data de 16 mai 1839 in Secani, astazi localitate pe malul drept al raului Timis, in Serbia. La trei ani de la moartea acesteia, in septembrie 1892, Gyula se casatoreste a doua oara cu Josephine von Spiegelfeld, care la randul ei ii daruieste inca doi copii: Jozsef, nascut in 1894, si Endre.
Anul 1904 urma sa aduca familiei Csavossy inobilarea si intrarea intr-o noua aripa a societatii, cea de aristocrati maghiari. Actele de inobilare se past... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro