FOTO Matrita folosita de geto-daci pentru turnarea monedelor, descoperita intr-o padure din Gorj

FOTO Matrita folosita de geto-daci pentru turnarea monedelor, descoperita intr-o padure din Gorj

Valentin Cirstea ne spune ca se documenteaza inainte de a pleca la drum, pasiunea pentru istorie fiind inca din copilarie: "De obicei, ne facem lectiile pentru ca se poate intampla sa gasim si piese de patrimoniu si trebuie sa stim cum sa procedam. Matrita se folosea la realizarea de imitatii dupa monedele straine Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judetean de Istorie Gorj, a spus despre descoperirea facuta de pasionatii de istorie: "Este prima descoperire de acest fel din judetul Gorj.

acum 78 luni (20 Nov 2017)

Doi dintre ei au mers luni, 20 noiembrie, cu piesele gasite pentru a le preda autoritatilor locale ale orasului Targu Carbunesti, in prezenta reprezentantilor Directiei pentru Cultura Gorj si Inspectoratului de Politie Judetean Gorj. Valentin Cirstea ne-a povestit cum a fost gasita matrita: "Nu ne-am dat seama despre ce piese este vorba sau de valoarea lor decat dupa ce le-am curatat. Este cea mai valoroasa descoperire pe care am facut-o de cand ne ocupam cu asa ceva. Matrita gasita de cei trei pasionati de istorie este confectionata din fier si bronz. Erau la o adancime de 15-20 de centimetri, dar locul era greu accesibil, intr-o rapa. Acesta ne explica si cum era folosita stanta: "Foloseau ca meterial brut bilute de argint pe care le incalzeau pana deveneau moi, dupa care le puneau in matrita si le loveau cu ciocanul. Valentin Cirstea ne spune ca se documenteaza inainte de a pleca la drum, pasiunea pentru istorie fiind inca din copilarie: "De obicei, ne facem lectiile pentru ca se poate intampla sa gasim si piese de patrimoniu si trebuie sa stim cum sa procedam. Multi ne spun ca suntem cautatori de comori, dar noi am descoperit poate obiecte mult mai importante din punct de vedere istoric decat cele din aur sau argint". "Primim 30% din valoare, iar daca descoperirea este incadrata la categoria sau este o descoperire exceptionala, se mai adauga un bonus de 15%. Propusi pentru titlul de "Cetatean de onoare"

Danut Birau, primarul orasului Targu Carbunesti, a precizat ca intentioneaza sa-i declare pe cei trei cetateni de onoare: "Este o ocazie rar si poate unica pentru orasul nostru. Vom proceda impareuna cu reprezentantii Directiei de Cultura Patrimoniu si ai reprezentantilor Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj pentru indeplinirea procedurilor legale astfel incat piesele descoperite sa isi parcurga traseul firesc pentru intrarea lor in patrimoniul national. Matrita se folosea la realizarea de imitatii dupa monedele straine Dumitru Hortopan, di... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro