FOTO. Marocul a finalizat prima faza a complexului din desert care va transforma tara intr-o super putere energetica

Prima centrală, Noor 1, asigură 160 de megwaţi de energie, din totalul de 580 de megawaţi al complexului. Astfel, Noor 1 ajută la reducerea a sute de mii de tone de emisii de carbon pe an.

acum 92 luni (6 Feb 2016)

Regele Marocului a inaugurat prima centrală solară din cadrul complexul energetic din deșertul Sahara care va fi cel mai mare din lume, informeză The Guardian.

Prima centrală, Noor 1, asigură 160 de megwaţi de energie, din totalul de 580 de megawaţi al complexului. Astfel, Noor 1 ajută la reducerea a sute de mii de tone de emisii de carbon pe an. La inceput, centrala va asigura energie pentru casele a aproximativ 650.000 de persoane, de la lăsarea serii, pană la trei ore după apusul soarelui.

In 2018, la finalizarea complexului energetic, situat la marginea deşertului Sahara, aceasta va avea dimensiunea capitalei Marocului, Rabat, şi va produce energie electrică pentru mai mult de un milion de locuinţe.

Citeşte şi: Cum s-ar putea transforma Marocul intr-o super putere energeticăComplexul va fi format din patru centrale solare uriașe interconectate, care alături de centralele care produc energie eoliană și hidraulică, vor furniza aproape jumătate din necesarul de energie electrică al țării pană in 2020.

Oficialii marocani apreciază că proiectul inițiat de ei ar putea fi cel mai eficient program de energie regenerabilă din Orientul Mijlociu, scrie The Guardian. Ministrul Mediului din Maroc, Hakima el-Haite, a explicat că producția de energia solară de la această centrală ar putea avea același impact in regiune in acest secol precum petrolul, in secolul XX.

Aproximativ nouă miliarde deDOLARI au fost investiți in complexul Noor, majoritatea banilor provenind de la instituții internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, sprijinite de Guvernul marocan. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro