FOTO Manuscrisul lui Voynich, una dintre cele mai misterioase carti din lume, va fi reprodus in Spania

FOTO Manuscrisul lui Voynich, una dintre cele mai misterioase carti din lume, va fi reprodus in Spania

Sute de cercetatori si-au petrecut viata incercand sa interpreteze aceasta carte misterioasa - cu pagini de manuscris elegante, ilustratii de plante stranii si desene cu femei nud - careia i-au fost atribuite anumite puteri magice. O mica editura din nordul Spaniei, Siloe, a obtinut in sfarsit, dupa zece ani de eforturi, autorizatia de a o reproduce si de a o difuza in 1.000 de copii.

acum 54 luni (22 Aug 2016)

Sute de cercetatori si-au petrecut viata incercand sa interpreteze aceasta carte misterioasa - cu pagini de manuscris elegante, ilustratii de plante stranii si desene cu femei nud - careia i-au fost atribuite anumite puteri magice.

Lucrarea, degradata de timp, nu iese decat foarte rar din seiful bibliotecii Beinecke de la Universitatea Yale din Statele Unite.

O mica editura din nordul Spaniei, Siloe, a obtinut in sfarsit, dupa zece ani de eforturi, autorizatia de a o reproduce si de a o difuza in 1.000 de copii.

FOTO ciphermysteries.com

"Este o carte inconjurata de o anumita aura, incat, atunci cand o vezi pentru prima data, te umple de o emotie greu de descris", afirma Juan Jose Garcia, directorul editurii Siloe.

Editura Siloe este specializata in publicarea de facsimile de manuscrise vechi.

Editura, care si-a propus venituri cuprinse intre 7.000 si 8.000 de euro la fiecare reproducere, a anuntat ca mai mult de 300 de cumparatori au rezervat deja cate un exemplar.

Raymond Clemens, conservator la biblioteca Beinecke, a explicat ca Universitatea Yale a decis sa cedeze drepturile de reproducere a lucrarii "pentru ca un numar mare de persoane isi dorea sa il consulte".

Reproducerea "permite astfel bibliotecilor si muzeelor sa dispuna de o copie" si "noi insine vom folosi facsimilul pentru a-l arata, in afara bibliotecii, studentilor si altor persoane interesate", a declarat reprezentantul bibliotecii americane.

FOTO documentarytube.com

In jurul manuscrisului abunda teorii misterioase, numele sau fiind legat de cel al anticarului Wilfrid Voynich, care l-ar fi obtinut in 1912, in Italia, si prezentat trei ani mai tarziu.

Timp de mai multi ani, manuscrisul a fost prezentat ca opera unui calugar franciscan din secolul al XVII... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro