FOTO Macelul padurii din Parcul Dendrologic Simeria. Sute de copaci sunt taiati in rezervatia naturala protejata

FOTO Macelul padurii din Parcul Dendrologic Simeria. Sute de copaci sunt taiati in rezervatia naturala protejata

Reprezentantii parcului dendrologic sustin ca sunt taiati doar copacii uscati sau cazuti, iar lucrarile, efectuate de o societate din judetul Arges, au avizele necesare, "Nu este prima data cand are loc o astfel de "curatenie", iar din discutia avuta cu un muncitor de acolo, mi s-a spus ca va fi transportata o cantitate destul de mare de lemn.

acum 100 luni (15 Dec 2015)

Sute de arbori din Parcul Dendrologic Simeria au fost marcati pentru a fi taiati in urmatoarea perioada, spre nemultumirea iubitorilor de natura.

De zilele trecute, accesul intr-una din zonele rezervatiei naturale a fost restrictionat, totusi, un hunedorean a reusit sa fotografieze ceea ce, sustine el, este un adevarat dezastru ecologic.

Daniel Pitar, custodele Arboretumului, a informat ca au fost marcati pentru a fi taiati circa 500 de arbori, insa exploatarile au loc intr-o arie "artificial creata" de om. Reprezentantii parcului dendrologic sustin ca sunt taiati doar copacii uscati sau cazuti, iar lucrarile, efectuate de o societate din judetul Arges, au avizele necesare,

"Nu este prima data cand are loc o astfel de "curatenie", iar din discutia avuta cu un muncitor de acolo, mi s-a spus ca va fi transportata o cantitate destul de mare de lemn. Si alti iubitori de natura s-au aratat revoltati de cele petrecute in Arboretum. Atunci, vzitatorii parcului au fotografiat camioane intregi incarcate cu lemne, provenite din taierile de copaci.

Istoria parcului dendrologic

Parcul dendrologic din Simeria detine cea mai valoroasa colectie de plante lemnoase exotice din Romania, rezervatia fiind unica in tara, se arata in istoricul ICAS. Intr-o lucrare datand din 1763 (cel mai vechi document de atestare al parcului) se vorbeste despre o alee plantata cu castani, iar dupa relatarile unei lucrari din 1860, tot in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea a fost introdus salcamul, aceasta fiind se pare cea mai veche experimentare a speciei in tara noastra. In decursul istoriei, parcul a apartinut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiara (Gyulay, Kun, Fay si Ocskay), si s-a transmis pe linie feminina. In perioada 1870 - 1880 se fac primele remedieri ale parcului si cladirii si incepe, dupa planuri precise, o imbogatire a parcului prin introducerea a numeroase specii or... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro