FOTO Lux exagerat, in contrast cu saracia de la sate. Cum faceau moda femeile din Baragnaul interbelic

FOTO Lux exagerat, in contrast cu saracia de la sate. Cum faceau moda femeile din Baragnaul interbelic

Pentru a atrage cat mai multi pretendeti, fetele tinere se gateau in zi de sarbatoare cu rochii de matase in culori vii, ciorapi de matase si pantofi de piele. Preturile de la sate ale acestor articole sunt urmatoarele: petrol-2.50-3 lei, sare-1.50-3.50 lei, tutun pachet 20 gr, calitatea III-a-6 lei, bumbac-700-800 lei, sapun de rufe-22-24 lei, opinci-100-120 lei, palarii barbatesti-180 lei, sape-100 lei, lopeti-80 lei, coase-70-80 lei, plug Rudsack-2.900 lei, grape de fier cu 2 campuri-4.000-5.000 lei, rarite-1.200 lei, prasitoare-2.200 lei.

acum 74 luni (31 Aug 2014)

Imbracamintea era impartita in trei categorii: pentru munca la camp, pentru zilele de sarbatoare si pentru iarna. Pentru a atrage cat mai multi pretendeti, fetele tinere se gateau in zi de sarbatoare cu rochii de matase in culori vii, ciorapi de matase si pantofi de piele. Femeile poarta vara rochii de stamba, iar iarna din molton sau barchet, cumparat de la orase, iar in picioare papuci. In timpul verii se imbracau usor, purtand prin sate camasi de bumbac, pantaloni de doc si opinci, iar pe cap palarii de postav. Mihailescu, fin observator al epocii in care a trait, noteaza si ca "la muncile campului, satenii poarta izmene in loc de pantaloni, insa toti au in acest caz in fata o pistelca(sort) tesuta in casa din lana".

In zilele de sarbatoarea, barbatii puneau pe ei hainele bune: din postav negru, pe cap aveau palarii, iar in picioare ghete. "Ei sunt imbracati cu haine de dimie tesute in casa, cojoace, bocanci sau opinci si caciuli din piele de miel", se mentioneaza in monografia bancherului Mihailescu, ce reda fidel viata din Baraganul interbelic.

Haine de-a gata, luate din targ

Spre deosebite de barbati, femeile, cochete dintotdeauna, in special cele nemaritate alegeau sa poarte iarna haine gata facute. Si aici, cele maritate aveau un anumit port fata de cele aflate in cautarea "jumatatii":"Femeile tinere poarta haine din stofa de lana, cumparate de la targ.

Cele mai in etate sunt imbracate cu haine scurte(taior), iar pe cap si se spate au broboada de lana. De unde se poate trage concluzia ca preferau sa investeasca in haine decat sa-si asigure un minimum de confort in gospodarie.

Mancarea este gatita pe masina de tabla sau pe sobe mici de zid, special, incalzite cu lemne de salcie sau cu vreascuri. Vara, pe camp, mancarea este fiarta pe pirostrii sau in cotloane de pamant si incalzite cu tezec(un amestec de balegar si paie, preset si pus la uscat cu o zi inainte de a fi folosit)." La acea data, lemnul de sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro